Без резервного живлення: українські тенісисти не змогли пробитися до елітного дивізіону Кубка Девіса

21.09.2016
Без резервного живлення: українські тенісисти не змогли пробитися до елітного дивізіону Кубка Девіса

Добряче попрацювавши на «Ю-Ес оупен», новий лідер українського тенісу Ілля Марченко, схоже, просто не знайшов сил на вирішальний матч сезону в Кубку Девіса. (Фото з сайта sapronov-tennis.org.)

Після того як, вигравши надскладний матч у збірної Австрії, збірна українських тенісистів пробилася до «плей-оф» Світової групи розіграшу Кубка Девіса-2016, капітан «синьо-жовтих» Сергій Стаховський заявив: «Сподіваюся, з четвертої спроби ми достукаємося до елітної групи».
 
Коли кілька років тому за місце в «топовому» дивізіоні КД нашим хлопцям випало змагатися з потужною збірною Іспанії на чолі з «королем ґрунту» Рафаелем Надалем, сподіватися їм на підвищення було марно. Тоді, нагадаємо, піренейці просто знищили українську команду, не дозволивши їй виграти жодного поєдинку.
 
Цього разу за путівку в еліту КД «синьо-жовтим» випало змагатися з японцями — колективом зі значно скромнішими амбіціями та персонами, ніж ті самі іспанці. Після жеребкування віце-президент ФТУ Всеволод Кевлич припустив: «Один самурай у команді — не смертельний. З такою командою можна грати. Тим паче що Кеї Нісікорі (найсильніший тенісист Японії та п’ята ракетка планети) пари не грає».
 
За кілька днів до матчу Японія — Україна стало відомо, що лідер японської збірної взагалі не братиме участі в «плей-оф» Світової групи Кубка Девіса. Думається, багато хто в українському тенісному середовищі цю новину сприйняв як подарунок долі.
 
Певно, пораділи відсутності в складі опонента ключового гравця й наші тенісисти. Утім, як часто буває в таких випадках, потрапивши в непрості обставини, сторона, що зазнала серйозної кадрової втрати, стала більш згуртованою та сильнішою, ніж хтось міг уявити. 
 
У подібній ситуації в нинішньому розіграші Кубка Девіса не раз опинялася й сама українська збірна, коли успішно проводила відповідальні матчі без свого першого номера — Олександра Долгополова.
 
Але «усіченого» складу для переможної гри проти японців «синьо-жовтим» не вистачило. Напередодні «вирішального стрибка» до еліти КД у чоловічому українському тенісі  сталася знакова подія — замість Олександра Долгополова місце першої ракетки країни зайняв Ілля Марченко, котрий за відсутності травмованого Долго мав би повести українців на штурм недосяжної раніше вершини.
 
Утім після продуктивно проведеної Відкритої першості США, за підсумками якої Марченко піднявся в рейтингу АТР на 50-ту сходинку, 29-річний уродженець Каменського не надто добре проявив себе за національну команду, програвши, по суті, ключовий поєдинок японсько-українського протистояння.
 
Після поразки Сергія Стаховського першому номеру збірної Японії Таро Даніелу новоспеченій першій ракетці України ніяк не можна було провалювати свою частину роботи. Однак усе дійшло до того, що виправити ситуацію могла лише наша пара — Стаховський/Артем Смирнов. Зрештою, й у них нічого не вийшло. 
 
У заключному поєдинку капітан нашої команди Михайло Філіма дав шанс дебютувати за збірну 22-річному Данилу Калениченку, але і йому в матчі без жодного турнірного підтексту не вдалося розмочити загальний рахунок.
 
«На жаль, знову доводиться констатувати факт, що немає у нас глибокого запасу гравців для команди Кубка Девіса. І справа навіть не в конкуренції. Справа в тому, що замінити гравця, якщо він перебуває не на піку форми, просто ніким», — у своїй колонці на сайті Українського тенісного порталу констатував Всеволод Кевлич. 
 
Відтак новий сезон у Кубку Девіса наші тенісисти знову розпочнуть матчами в Першій групі Євро-Африканської зони.

ТАБЛО

Кубок Девіса. «Плей-оф» Світової групи. Японія — Україна — 5:0 (Даніел (88 ракетка світу) — Стаховський (105) — 7:6 (7:4), 7:6 (7:2), 6:1. Нішіока (96) — Марченко (50) — 6:4, 5:7, 6:4, 7:5. Нішіока/Сугіта — Смірнов/Стаховський — 6:3, 6:0, 6:3. Даніел — Смірнов (321) — 3:6, 7:5, 6:1. Нішіока — Калениченко (657) — 6:2, 6:2).