Черкаси на 730-річчя отримали оновлений Палац одружень та унікальну «трипільську» альтанку

20.09.2016
У вихідні Черкаси відзначили своє 730-річчя. Як ніколи в минулі роки, цього разу свято вийшло по-домашньому затишним, без набридливого піару та викидання грошей на заїжджих «зірок». 
 
Зрання заявили про себе спортсмени, котрі організували святковий легкоатлетичний пробіг «730 метрів» історичною вулицею Хрещатик. А далі міський голова Черкас відкрив капітально відремонтований Палац одружень у колишньому особняку інженера Афанасія Щербини, що був збудований ще у 1912 році.
 
Останній раз там робили капремонт ще 40 років тому. Тепер тут європейський інтер’єр, замість «совкового». Того ж святкового дня там одружилися 20 щасливих пар. Трьом із них міський голова Черкас Анатолій Бондаренко вручив свідоцтва про шлюб, подарував мультиварки і сертифікати на політ у літаку над рідним містом.
 
«Коли вперше зайшов до Палацу одружень і побачив, у якому він стані, то дав собі слово відновити його. Уявив, що відчувають молодята, які в такому інтер’єрі одружуються», — сказав на відкритті міський голова і передав працівникам Палацу одружень раритетні документи, які були виявлені під час проведення ремонтних робіт. Ремонт, який пройшов у рекордні терміни, обійшовся місту у 1,4 млн. грн.
 
У парку «Сосновий бір» відкрили унікальну альтанку у трипільському стилі.
 
Це справжня мистецька перлина з дерева, каменю та металу, прикрашена орнаментами зі стародавньою символікою, над якою трудилися шість талановитих черкаських митців. Їм допомагали фахівці Легедзинського музею трипільської культури та Черкаського обласного краєзнавчого музею. За словами автора ідеї Романа Турецького, у трипільському орнаменті на дубових стовпах альтанки, зокрема, є зображення стихії води і це свого роду вшанування славного Дніпра, на березі якого розкинувся парк. 
 
На день народження міста в усіх його куточках було дуже людно.
 
Народ у вишиванках прогулювався центральними вулицями, споглядав роботи народних майстрів, побував на фестивалі квітів та побачив музичне вітання від дошкільнят міста у парку ім. Богдана Хмельницького, слухав виступ симфонічного та духового оркестрів, роздивлявся цікаву фотовиставку зі світлин старих Черкас, побував на «Ярмарку професій», де презентували себе навчальні заклади міста, для дітвори діяла територія розваг від дитячого центру раннього розвитку та шоу-лабораторії «Похімічимо». Малеча з батьками долучилися до акції милосердя «Добре серце», на якій можна було принести корм та ліки для безпритульних тварин або навіть вибрати собі домашнього улюбленця. 
 
Серед численних гостей, котрі разом із черкащанками святкували 730-річчя міста, був і представник ПАРЄ Еріх Фріц. За проєвропейську діяльність він подарував місту Почесний прапор, розшитий золотими нитками.
 
«Це друга за значимістю нагорода ПАРЄ. Вона засвідчила те, що в Черкасах має місце європейська ідея і тут налагоджують, у тому числі, й міжнародну співпрацю. Це відзнака, яка, безумовно, стимулюватиме нас працювати ще більше і краще. Заради благополуччя рідних Черкас», — щиро подякував міський голова Анатолій Бондаренко і презентував європейському гостю рушник із черкаським орнаментом.