Голову Херсонщини Андрія Путілова знімали з посади у "замінованій" будівлі

13.09.2016
Голову Херсонщини Андрія Путілова знімали з посади у "замінованій" будівлі

На сесії Херсонської облради було гаряче. (Фото з сайта deputat.ks.ua.)

Осіннє загострення політичної ситуації на півдні України призвело до зміни влади на Херсонщині та Миколаївщині. У цих областях не вщухають пристрасті навколо крісла «губернатора» та голови обласної ради.
 
Якщо на Миколаївщині за посаду керівника області одночасно змагаються більше  аніж 30 осіб, то у Херсоні місцеві депутати  знімали з посади главу облради під ревіння поліцейських сирен та оголошення «силовиків» про те, що будівлю Херсонської обладміністрації заміновано.
 
Сам екс-керівник обласної Ради Андрій Путілов вирішив не випробовувати долю та вперто не ставив питання про його зняття на голосування. Він навіть устиг оголосити про закриття сесії. Однак депутати визнали таку поведінку голови неконструктивною та самі провели таємне голосування вже після того, як усі представники фракції «БПП» покинули сесiю.
 
Причому для того, щоб доленосне рішення таки було прийнято, об’єдналися всі без винятку представники опозиції. У підсумку, депутати шести з семи різних фракцій одностайно проголосували за відставку Путілова.
 
— Це перший випадок в історії Херсонщини, коли проти політика обласного рівня об’єдналася така велика кількість депутатів, які представляють різні політичні сили, — прокоментував ситуацію херсонський політик Віталій Богданов. — Путілова не врятували навіть маніпуляції та спекулювання на тему російської загрози. Бо це робилося з єдиною метою — утриматися за владу.
 
Також не вразила депутатів Херсонської облради заява народного депутата Юрія Солов’я про те, що в разі, якщо буде прийнято рішення про дострокове припинення повноважень голови облради Андрія Путілова, він ініціює у Верховній Раді питання про введення військово-цивільної адміністрації на території Херсонщини. На думку мiсцевих депутатiв, такий захід не може бути запроваджено у регіоні, де не проводяться бойові дії та існує достатня віддаленість від зони АТО.
 
Не допомогла екс-«губернатору» Херсонщини й підтримка з боку ветеранів, які воювали на Донбасі.
 
— Те, що сталося на Херсонщині, це, як кажуть фахівці, навіть не федералізація, а конфедерація України, — вважає голова Асоціації сільських та селищних рад Херсонської області Наталія
Возаловська. — Понад сорок ветеранів АТО прийшли підтримати Андрія Путілова, проте їх ніхто не почув...
 
Тим часом у Миколаєві вже третій місяць не можуть визначитися з кандидатурою на посаду місцевого «губернатора». Нагадаємо, що екс-голова Миколаївської ОДА Вадим Меріков був змушений подати у відставку після корупційного скандалу, головним фігурантом якого став його перший заступник Микола Романчук. Президент прийняв  відставку Мерікова, однак швидко призначити нового голову Миколаївської ОДА Порошенко не зміг через закон про дер­жавну службу.
 
Згідно з цим законом, усі кандидати на високу посаду повинні пройти конкурс. Прийом документів від кандидатів на посаду миколаївського очiльника тривав до вечора шостого вересня. Відомо, що спочатку заяви про те, що вони гідні керувати такою складною областю, подали понад 140 осіб.
 
Але коли вже на початку вересня на сайті Національного агентства України з питань державної служби оприлюднили список кандидатів на посаду голови Миколаївської ОДА, то нарахували лише 31-го реального претендента. Серед них — як відомі політики місцевого масштабу, так i народні депутати Олексій Савченко та Давид Макар’ян.
 
Рішення про те, хто ж усе-таки займе крісло очiльника на Миколаївщинi, обіцяють прийняти з дня на день.