Смутне лідерство: Україна — друга у світі за рівнем смертності

01.09.2016
Україна є другою у світі за рівнем смертності на 1000 осіб населення станом на минулий рік, повідомляє «Голос Америки» з посиланням на результати досліджень  Центрального розвідувального управління США (ЦРУ) The World Factbook. Україна має показник у 14,46 смертей на 1000 осіб, що є другим найгіршим показником у світі після Лесото, держави в Південній Африці, (14,88).
 
Третьою у переліку, укладеному ЦРУ, є Болгарія із показником у 14,44 смертей на кожну тисячу населення. Росія є 11-ю у переліку із 13,69 смертями на 1000 населення. Перелік із 225 країн завершує Катар, у якому ЦРУ нарахували 1,53 смерті на 1000 осіб.
 
Певна частина смертей в Україні, які складають невтішну статистику, належать до категорії «смертності, якої можна уникнути», а отже, може бути скорочена завдяки змінам у державній політиці в певних сферах, вважає Олена Нізалова, фа­хівець Центру дослідження медичних послуг в університеті Кент, яка проаналізувала причини високої смертності в Україні у статті, оприлюдненій виданням Vox Ukraine.
 
Дослідниця відзначає, що смертність у названій категорії можна скоротити, серед іншого, за рахунок перегляду державної політики у царині тютюнопаління та контролю дорожнього руху — сфер на які припадає значна частина смертей, яких можна було би уникнути.