Російські окупанти у Криму фактично готуються до війни

31.08.2016
До військових комісаріатів анексованого півострова вже призвано 500 резервістів, а керівництво міноборони Росії тим часом проводить повномасштабні військові навчання. Військові, які раніше перебували в запасі, відтепер поїхали на збори, після яких їм належить узяти участь у практичних заходах стратегічного командно-штабного навчання «Кавказ-2016».
 
На початку вересня кожен із них пройде навчання згідно зі своєю обліковою спеціальністю. Найбільшу активність проявляють бійці морської піхоти та підрозділів берегових військ Чорноморського флоту. На думку фахівців Головного управління розвідки Міністерства оборони України, такі дії можуть розширити загальний масштаб збройної агресії Росії проти нашої країни.
 
На даний час угруповання військ Центрального, Західного та Південного військових округів Криму, а також Північного флоту збройних сил Росії перейшли у стан підвищеної бойової готовності. Цю інформацію підтвердив міністр оборони РФ Сергій Шойгу, який впевнений, що раптова перевірка дозволить розширити можливості російської армії на території окупованого пів­острова Крим у швидкому нарощуванні боєздатності на південно-західному напрямку. Для проведення військових навчань представники міністерства оборони Росії уже задіяли 20 літаків Іл-76, а також
 
10 бойових кораблів Каспійської флотилії та ще 15 кораблів Чорноморського флоту.
 
— Зараз у Криму повним ходом триває підготовка до військових дій, — упевнений генерал-лейтенант запасу Збройних сил України Ігор Романенко. — Свої військові операції російські «силовики» в Криму назвали «перевіркою боєготовності армії» просто для того, щоб уникнути відповідальності перед міжнародними спостерігачами.
 
А ось директор військових програм Українського центру економічних та політичних досліджень імені Олександра Разумкова Микола Сунгуровський вважає, що нині на анексованому пів­острові повсюдно порушуються права громадян щодо ризиків під час проведення військових навчань.
 
На думку українських військових, проведення військових операцій на окупованому півострові змусить усіх цивільних осіб посилити заходи особистої безпеки. Зокрема, військові експерти радять мешканцям та гостям окупованого півострова Крим не перебувати на маршрутах руху військової техніки у повітрі та на землі.
 
Свідомо уникати провокацій та не вступати в конфлікти. Однак не забороняється спостерігати за подіями, що відбуваються зараз у Криму, та збирати інформацію, щоб передати її на материкову Україну. Адже своєчасне інформування дозволить українським «силовикам» вчасно відреагувати й не допустити погіршення ситуації і широкомасштабних військових дій у протистоянні з Росією.