Торгівля совістю: у Дніпрі офіцер продавав посвідчення учасників бойових дій за 5 тисяч

30.08.2016
У Дніпрі затримано офіцера Збройних сил України, який вирішив продати фронтовикам їхнi ж іменні посвідчення учасників бойових дій. Старший лейтенант вимагав хабар iз кожного зі своїх підлеглих, хто більше року чекав на присвоєння належного за законом України статусу. У п’ять тисяч гривень чоловік оцінив свої «послуги» для людей, які проливали кров у зоні АТО на Донбасі, дивом залишилися живі, а тепер ось уже півтора року не можуть оформити статус учасника бойових дій. 
Співробітникам СБУ та офіцерам військової прокуратури вдалося взяти нахабного торгаша в погонах на «гарячому». У прес-службі СБУ розповіли, що затриманий старший лейтенант однієї з дислокованих у Дніпропетровській області частин прекрасно знав, що посвідчення на ім’я його підлеглих уже готові. Однак він свідомо приховав від військовослужбовців цей факт iз тим, щоб підзаробити. Він шантажував двох мешканців Миколаївщини, які у складі частини брали участь в антитерористичній операції. Мовляв, немає грошей — посвідчення не отримаєте.
Офіцер ЗСУ зажадав від підлеглих, щоб ті зробили перерахування на його банківську картку. Саме у той момент, коли рахунок хабарника таки було поповнено на необхідну суму, на його руках клацнули кайданки. Правоохоронці вже оголосили старшому лейтенанту  про підозру у вчиненому злочинi. Йому інкримінується одержання неправомірної вигоди (стаття 368 КК України). Зловмисника взяли під варту просто в залі суду. На період проведення досудового слідства він перебуватиме у слідчому ізоляторі та зможе залишити його тільки в тому випадку, якщо внесе заставу в 300 тисяч гривень. 
 

ДО РЕЧІ

Факт торгівлі статусом учасника бо­йових дій співробітниками правоохоронних органів раніше був зафіксований у військкоматі міста Мукачеве. За повідомленням співробітників Департаменту комунікацій МВС України, там за хабарі видавали документи учасників АТО всім бажаючим. Один спритний працівник військкомату встиг отримати близько 19 тисяч гривень від двох місцевих жителів, які вирішили незаконним шляхом отримати посвідчення учасників бойових дій. Цей торгаш у погонах теж не втік від відповідальності. Правоохоронці затримали його в одному з кафе міста Мукачеве саме в ту мить, коли він отримував черговий хабар на суму 3,5 тисячі гривень за свої «послуги».