Мати стає мачухою: більшість німців проти Ангели Меркель

30.08.2016
Мати стає мачухою: більшість німців проти Ангели Меркель

Меркель посмутніла.

Кожен другий німець виступає проти наступної каденції Ангели Меркель на посаді федерального канцлера ФРН після виборів до бундестагу 2017 року, такі результати соціологічного опитування подала газета «Більд ам Зоннтаг».
 
Утiм 42% опитаних надалі бажають бачити пані Меркель главою уряду. Це останнє опитування демонструє незначне погіршення рейтингу у порівнянні з попереднім від листопада 2015 року. Тоді 45% німців бажали, щоб Меркель надалі залишалася главою уряду, а 48% виступали проти. 
 
Наразі невідомо, чи Меркель буде боротися за переобрання. На запитання журналістів про це вона відповідає, що вирішить «у відповідний час». Тижневик «Шпігель» написав минулої суботи, що глава уряду публічно оголосить про намір вчергове змагатися за крісло канцлера Німеччини лише навесні наступного року.
 
Причиною зволікання, на думку «Шпігеля», є очікування на підтримку з боку глави баварського Християнсько-соціального союзу Хорста Зеєхофера. Меркель мала повідомити про своє рішення ще цієї весни, але вирішила, що без підтримки впливового політичного союзника такий крок буде помилковим.
 
А Зеєхофер є найгострішим критиком міграційної політики пані Меркель (навіть погрожував опротестувати її в Конституційному суді), тому його остаточне рішення наразі важко передбачити. 
 
Меркель очолює німецький уряд iз 2005 року. Його існування неможливе без підтримки двох коаліційних партнерів: Християнсько-демократичного союзу та Христиансько-соціального союзу. У пані канцлер на тлі її міграційної політики тепер конфлікт не лише з коаліційними партнерами, а й iз колегами з власної Соціал-демократичної партії.
 
Глава СДП і заразом віце-канцлер у коаліційному уряді Зігмар Габріель позавчора в інтерв’ю громадському телеканалу ZDF різко розкритикував міграційну політику Ангели Меркель. Він закинув їй недооцінку викликів та труднощів, які пов’язані з прийомом біженців.
 
На думку експертів, міграційна криза стане головною темою політичної боротьби перед парламентськими виборами наступного року. Позицію Габріеля поділяє значна частина членів уряду Меркель. 
 
У приватних розмовах навіть члени уряду висловлюють думку, що міграційна політика Меркель розвалює Євросоюз.
 
Німецькі ЗМІ також зазначають, що Берлін втрачає репутацію у Центрально-Східній Європі. На думку німецьких коментаторів,  країни Вишеградської групи формують антинімецький табір.
 
Коментатор видання «Франкфуртер Альгемайне Цайтунг» пише, що спроба змусити східні країни Європи прийняти біженців зміцнила їх відчуття політичної залежності від чужих рішень.
 
Таким чином Німеччина втратила імідж держави, яка підтримує своїх східних сусідів, на який працювала довгі роки. Ця втрата впливу — читаємо у німецьких ЗМІ — це ціна, яку Меркель платить за свою міграційну політику.
 
Громадський телеканал ZDF переконує, що Вишеградська група вимагає менше біженців, і водночас збереження такої самої фінансової допомоги з Брюсселя. Телеканал назвав країни Вишеградської групи антинімецьким табором, направленим проти канцлера Ангели Меркель.
 
Щоденна «Зюддойче Цайтунг» додає, що Вишеградська група (Угорщина, Польща, Чехія та Словаччина) — це ядро опору проти міграцiйної політики Меркель.