Олаф Шольц обраний новим канцлером Німеччини

12:10, 08.12.2021
Олаф Шольц обраний новим канцлером Німеччини

Олаф Шольц змінив Ангелу Меркель на посаді канцлера ФРН. (facebook.com/olafscholz)

Замість Анхели Меркель, яка обіймала посаду канцлера Німеччини впродовж 16 років, німецький  Бундестаг у середу, 8 грудня, обрав соціал-демократа Олафа Шольца.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляють європейські ЗМІ у середу. 

 

Для затвердження Шольцу було необхідно щонайменше 369 голосів із 736 депутатів Бундестагу. За нього проголосували 395 народних обранців. Голосування було таємним, депутатів викликали поіменно в алфавітному порядку.

 

Після голосування Шольц попрямує до замку Бельв’ю, де президент Франк-Вальтер Штайнмаєр офіційно призначить його канцлером.

 

Далі Шольц знову повернеться  до Бундестагу, де близько полудня (13:00 за київським часом) складе присягу.

 

Після цього він разом з 16 новими членами свого уряду знову вирушить до президента, який офіційно призначить їх в уряд. У другій половині дня міністри складуть присягу в Бундестазі. 

 

 

Потім Шольц вирушить до канцелярії на церемонію передачі влади з Ангелою Меркель.

 

Нагадаємо, Соціал-демократична партія Німеччини, що здобула перемогу на вересневих виборах, сформувала коаліцію з Вільною демократичною партією та "Зеленими".

 

Напередодні Олаф Шольц висловився з українського питання: "Зрозуміло, ми у ФРН, як і інші в Європі і США, із занепокоєнням дивимося на пересування військ, які ми бачимо біля українського кордону. Має бути зрозумілим, що може скластися неприйнятна ситуація, якщо перед Україною постане загроза".

 

Він підкреслив, що Німеччина, як і раніше, є схильною співпрацювати в рамках Євросоюзу і НАТО.

 

Як повідомляла УМ, у Берліні, у дворі міністерства оборони 2 грудня відбулася урочиста церемонія прощання Анхели Меркель з посадою канцлерки.