В експрес-кабінці в Одесі за годину одружили 20 пар

03.08.2016
В експрес-кабінці  в Одесі за годину одружили 20 пар

Після прийняття закону про скорочення терміну одруження ще одне місто спробувало себе у ролі українського Лас-Вегаса. У шлюбному марафоні в Одесі вже взяли участь майже 20 пар.
 
Наразі укласти шлюб можна за годину. Для цього молодятам потрібно мати при собі лише паспорт та ідентифікаційний код і, в разі якщо хтось із них раніше перебував у шлюбі — свідоцтво про розлучення. Реєстрація відбувається за плином живої черги.
 
У міськраді таке нововведення сприймають позитивно: мовляв, зросте кількість шлюбів, а з ними — і демографічна ситуація.
 
А от місцеві жителі до миттєвого весілля поки ставляться досить скептично.
 
«Так само як одружитись, швидко і розлучитися можуть. На це не впливають штампи, а справжнє кохання триватиме і без шлюбу. І якщо ми вже переходимо на європейську культуру сімї, то краще починати сприймати людей без кліше», — говорить «УМ» кандидат наук, фахівець із питань сімейної психології Лілія Андрущак.
 
Хоча, за її словами, деякий позитив у цьому нововведенні все ж присутній.
 
«Стимулом це стане для тих людей, котрі зараз на фронті чи збираються туди. У звязку зі складною ситуацією в Україні чекати цілий місяць не завжди є можливість, а якщо в тебе є сім’я і ті, хто чекають тебе вдома, додається наснаги, щоб повернутись», — зауважує вона. 
 
До того ж тепер створювати сім’ю можна навіть у темну пору дня. Так, колишній футбольний арбітр Віталій Годулян розписався з коханою Ольгою Нечаєвою о другій годині ночі.
 
Про це повідомив у Facebook голова Одеської ОДА Міхеїл Саакашвілі: «Сьогодні о другій годині ночі я був присутній на першому нічному одруженні в Україні. Футбольний суддя міжнародної категорії одесит Віталій Годулян розписався зі своєю нареченою Ольгою Нечаєвою».
 
За його словами, «пара вже реєструвала шлюб у Лас-Вегасі, але формальності не дозволили їхньому союзу бути визнаним в Україні».
 
«Для скептиків хочу підкреслити — незважаючи на пізній час, молодята були абсолютно тверезі і зателефонували з проханням про одруження за годину до церемонії», — похвалився очільник Одещини.
 
Як стало відомо, церемонію проводять за українськими традиціями — із піснями, хлібом та сіллю. Зазначимо, що «Весільна світлиця» працює цілодобово. Водночас офіційне розлучення тут не здійснюють. Наразі це пілотний проект Міністерства юстиції.
 
В експерименті, окрім Одеси, беруть участь ще чотири українські міста: Київ, Львів, Маріуполь та Сіверськодонецьк.