У Чорнобилі створять сонячну електростанцію

03.08.2016
Територія відчуження, котра після страшної катастрофи 30 років була безжиттєвою пусткою, зараз має шанс на відновлення: там, де колись панували атоми, скоро вироблятимуть сонячну енергію.
 
Уряд України переконаний, що зараз на «неживій» території відкриваються нові можливості для розвитку, тому ініціював створення сонячної електростанції. 
 
За розрахунками фахівців, сонячні панелі зможуть забезпечити Україну на третину від обсягів енергії, що виробляла колись ЧАЕС, тобто близько 1400 МВТ. Для цього планується використати 6 тис. га чорнобильської землі.
 
«Чорнобиль має дуже хороший потенціал для використання поновлюваних джерел енергії», — заявив міністр охорони навколишнього середовища України Остап Семерак, додавши, що для будівництва геліоустановки вже є все необхідне: «У нас вже є лінії електропередач високої напруги, які раніше використовували для атомних станцій, дуже дешева земля і багато людей, навчених для роботи на електростанціях».
 
За словами міністра, Чорнобильська зона може стати центром української альтернативної енергетики, адже кількість сонячних годин у зоні сягає показника південної Німеччини, котра є одним iз найбільших виробників геліоенергії у світі.
 
Міністерство екології розраховує вже до кінця 2016 року встановити сонячні батареї потужністю чотири мегавати, а загалом же потужність сонячних батарей геліостанції по завершенні будівництва, за словами міністра, сягатиме одного гігавата.
 
Окрім сонячної енергетики, на станції планують також вироблення біогазу та теплової енергії. Проект такої геліоустановки потягне не менш ніж на 1 млрд. доларiв, тож наразі триває пошук інвесторів.
 
Зокрема, на стадії переговорів дві інвестиційні фірми зі США і чотири канадські енергетичні компанії виявили інтерес до сонячного потенціалу Чорнобильської зони. Крім того, ведуть переговори і з Європейським банком реконструкції та розвитку. 
 
Для довідки: Чорнобильську зону вже використовують як плацдарм для геліо­енергетики. За 20 км від Чорнобиля на білоруській території в Брагинському районі вже будують сонячну електростанцію потужністю 22,3 MВт.