Кожному місту — своє право: у Національному музеї історії проходить виставка про децентралізацію влади

03.08.2016
Кожному місту — своє право: у Національному музеї історії проходить виставка про децентралізацію влади

Ще тиждень у Національному музеї історії України триватиме виставка «Магдебурзьке право — основа Європи», яку  створювали разом із Центром політичної освіти землі Саксонія-Ангальт.  
 
Виставка — про зародження феномену Магдебурзького права, його розвиток та поширення в Європі. Увага зосереджена на особливостях у Києві та Переяславі.
 
Науковець Олена Попільницька каже, що перехід від комуністичного минулого до європейського майбутнього неможливий без знання історичних фактів та подій: «Багато істориків здавна вважають, що історія має спіральну послідовність, тобто періодично повторюється.
 
Ця думка і надихнула нас на створення в Україні цієї виставки, адже на прикладі Магдебурзького права можна прослідкувати сучасний перехід на децентралізацію, де кожне місто вже було маленькою країною». 
 
Експонати, котрі представлені на виставці, показують усю велич тогочасних українських міст.
 
Олена Попільницька  зауважує: «Ми повинні мати уявлення про те, як саме ми хочемо жити і як цього досягти. Не потрібно боятись чогось нового, потрібно чітко знати свої дії. Сьогодні можна сказати, що вся європейська культура живе за законами, котрі прописані магдебурзькими правами та свободами міст».
 
Нагадаємо, Магдебурзьке право — середньовічне міське право, яке надавало можливість місту мати власні органи самоврядування та звільнення з-під урядової юрисдикції. У 1188 році місто Магдебург отримало привілей від архиєпископа Віхманна.
 
Згодом Магдебурзьке право потрапило у різні регіони Центральної та Східної Європи, у тісному поєднанні з Саксонським зерцалом — записом правових норм Саксонії, укладеним Ейке фон Репковим на початку XIII століття. 
 
Запозичення Магдебурзького права на українських землях відбувалося протягом довгого часу, поступово охоплюючи територію всієї сучасної України. Це не було копіювання. Запозичення Магдебурзького права відбувалося зі зміною його наповнення, з адаптуванням до місцевих умов.
 
В українських містах Магдебурзьке право, яке вже було пристосоване до польських правових норм, діяло поруч зі звичаєвим правом та Литовськими статутами. Норми Магдебурзького права та Саксонського зерцала діяли в багатьох містах України до 1840-42 років, доки не були замінені російським імперським законодавством.