Ожинові читання: рецепти пирогів від письменниці Міли Іванцової

03.08.2016
Ожинові читання: рецепти пирогів від письменниці Міли Іванцової

Міла Іванцова пригощає. (Фото з власного архіву.)

Усе-таки літо — пора див. Нещодавно письменниця Міла Іванцова представила свій перевиданий роман під новою назвою «Я тут живу» (попередній тираж читачі розхапали, як гарячі пиріжки, про які — трохи згодом), і я в цьому зв’язку не втрималася і розказала автору про те, як особисто я люблю читати її книги: без поспіху, не в транспорті, бо вони спонукають до глибоких роздумів, занурення в себе, під запашну каву зі шматочком такої ж запашної випічки. І варто було мені це сказати, як я надибала рецепт ожинового пирога письменниці і зрозуміла, що не матиму спокою, поки його не спечу під нову книжку.
 
Зрештою спекла, але тепер ще більше не маю спокою, бо дуже швидко він був з’їдений і я в цьому процесі відігравала не останню роль. Не можна відірватися! Мушу визнати, що письменники вміють творити все, у тому числі й пироги.
 
За рецептом Міли Іванцової потрібно взяти два жовтки, склянку цукру, 1/2 пачки маргарину потерти, все змішати, додати склянку борошна, ваніль або цедру. Вимісити (тісто може взяти більше борошна). Розкачати тісто, вистелити дно форми (підстелити фольгу чи вощений папір), руками розпластати, надати форму з бортиками.
 
На дно форми з тіста через сито потрусити рівним шаром крохмаль (чайна ложка), потім викласти ягоди (можна в один шар, можна більше, як дозволяють бортики). Залити заливкою і поставити в духовку на 175 градусів.
 
Заливка: збити білки, що залишилися від тіста, з цукром, додати 250 г сметани і чайну ложку борошна. Цим залити і ставити в гарячу духовку. Можна просто збитими білками залити, якщо любите безе.
 
Дуже смачний цей пиріг ще й «у горіховому варіанті». Мої племінниці пригостили мене свіжими ліщиновими горіхами, (добре, що вродили). Вони ще не остаточно «кістяні», але вже дуже смачні. Я трішки підсушила їх, подрібнила і спекла пиріг, основа (нижній шар) — як в ожинового пирога, який у мене поволі стає настільним пирогом (як і книжки Міли Іванцової — настільні). Отже, коли тісто викладете по формі з бортиками, готуйте горіховий наповнювач. Потрібно буде 100 г масла, 100 г цукру, 4 яйця, 0,5 чайної ложки солі, 200 г ліщинових (або інших) горіхів, 60 г борошна, 2 столові ложки цукрової пудри.
 
Збити масло і цукор, додати яйця, добре збити, додати мелену ліщину і борошно і вимішати. Вилити на спечений корж і пекти при 160 градусів 30 хвилин. Дати охолонути і посипати цукровою пудрою.
 
«Я не така вже зразкова господиня і фахівець-кулінар, для мене головний критерій — щоб було приготовано з душею і з любов’ю до тих, кого пригощатимеш», — коментує свій ще один шедевр письменниця. Отож готуємо з любов’ю до того, кого пригощатимемо.