«Бджоли» літатимуть на синтетиці: нова кампанія «Шахтаря» в Європі розпочалася з перемоги

28.07.2016
«Бджоли» літатимуть на синтетиці: нова кампанія «Шахтаря» в Європі розпочалася з перемоги

Удруге поспіль програвши «Динамо» боротьбу за національне «золото», донеччани знову змушені розпочинати  лігочемпіонівський шлях iз кваліфікації. Перший крок «гірників» до раунду «плей-оф» вийшов доволі успішним — у стартовому матчі відбору підопічні Пауло Фонсеки переграли «Янг Бойз». Утім свою домашню перевагу «помаранчево-чорні» ще мають підтвердити у виїзному матчі.

Ажіотаж — лише на полі

Маючи статус «сіяної» команди, «Шахтар» отримав у суперники віце-чемпіона Швейцарії. Проте ні перший єврокубковий матч Фонсеки як тренера «гірників», ні приїзд до Львова хоч і не «топової», але далеко не найслабшої за європейськими мірками, команди особливого інтересу у вболівальників не викликали. Так, на стадіон, котрий вміщує 30 тисяч фанатів, прийшло лише 7500 шанувальників футболу.
 
У відповідності до антуражу були й очікування від матчу — «гірникам» прогнозували легку розправу над опонентом. Щоправда, експертів хвилювало те, як оновлений «Шахтар» проведе стартовий поєдинок. Слід визнати, що побоювання виявились марними — Паулу Фонсека свій перший єврокубковий іспит склав на «відмінно».
 
Як і в матчі за Суперкубок проти «Динамо», знову поза заявкою опинився досвідчений захисник Ярослав Ракицький, але й без нього донеччани доволі впевнено декласували суперника, відзначившись по разу в кожному з таймів. Початок же матчу виявився не надто оптимістичним для українських фанатів — м’ячем більше володіли гості, навіть створили кілька небезпечних моментів після стандартів.
 
Невдалий старт уже після матчу визнав і Фонсека, а Тарас Степаненко заявив, що гравцям іще потрібен час, аби звикнути до стилю нового наставника: «Перші 10-15 хвилин узагалі ніхто не знав, куди бігти. Ніби й відпрацьовуємо все тактично, але все одно потрібно ще тиждень-два, щоб повністю зігратися».
 
Однак поступово «Шахтар» вирівняв гру, а потім і взагалі перехопив ініціативу — завдяки активності Фреда, Бернарда та Марлоса. Саме ця трійця й організувала перше взяття воріт: після швидкої контр­атаки забив Бернард. Мав шанс подвоїти перевагу і тим самим відзначитися 10-м м’ячем за «гірників» у єврокубках Даріо Срна, проте схибив зі штрафного.
 
Швейцарці спробували відігратися — дальнім ударом запам’ятався Оаро, проте після вилучення Вілотича атакувальний запал «бджіл» зійшов нанівець. Господарі ж продовжували створювати небезпечні нагоди, проте використати чисельну більшість вдалося лише раз — Селезньов ударом у порожні ворота завершив стрімку контратаку донеччан.
 
Після матчу наставник «Шахтаря» Паулу Фонсека похвалив  свою команду за красиву гру: «Наші футболісти сьогодні добре себе проявили, особливо Бернард, який відмінно працював і в атаці, і на оборону. У цілому грою я задоволений. Зараз наша мета — матч-відповідь, не потрібно втрачати концентрацію, адже у нашому протистоянні ще не все вирішено». Водночас головний тренер «Янг Бойза» Адольф Гюттер визнав силу «гірників» та наголосив, що його команда боротиметься до кінця: «Загалом, «Шахтар» переміг заслужено, показавши свій клас. Але у Швейцарії надія вмирає останньою: ми гратимемо вдома і зробимо все, щоб показати ідеальну гру. Шансів мало, але вони все ще є».

Небезпечна «синтетика»

Забивши два м’ячі, «гірники» створили собі комфортну перевагу перед виїзним матчем. Однак донеччанам варто серйозно готуватися і до другого поєдинку, адже «Янг Бойз» славиться у Швейцарії саме як домашня команда, здатна дати бій будь-якому супернику. Чи не головна перевага «бджіл» удома — штучний газон. Про це, зокрема, говорить і форвард «Шахтаря» Євген Селезньов: «Ми всі розуміємо, що на виїзді буде дуже важко. Знаю, що по­криття на їхньо­му стадіоні доволі незвичне: на «синтетиці» бігати складніше, а ризик отримати травму зростає в рази. Тому необхідно якісно підготуватися, аби все працювало, як-то кажуть, на «автоматі». Сподіваюсь на успішний результат».
 
Поле із синтетичним покриттям справді є проблемою для «гірників». Пригадується, кілька років тому «помаранчево-чорні» на зборах програли на «штучній траві» «Нордшелланду». Останні єврокубкові матчі «Шахтаря» за таких умов теж складались не надто вдало. Приміром, у 2007-му донеччани поступились у кваліфікації ЛЧ австрійському «Зальцбургу». Нагадаємо, що матч-відповідь між «Янг Бойзом» та «Шахтарем» відбудеться 3 серпня у Берні. 
 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. 3-й кваліфікаційний раунд. Перші матчі. «Шахтар» — «Янг Бойз» — 2:0 (Бернард, 27; Селезньов, 75). Інші найцікавіші результати. «Аякс» — ПАОК — 1:1 (Кампуш, 27 — Дольберг, 57); «Спарта» — «Стяуа» — 1:1 (Шураль, 35 — Станчу, 75); «Лудогорець» — «Црвена Звєзда» — 2:2 (Кафу, 43; Кешерю, 76 — Катай, 47; Каку, 66); «Ростов» — «Андерлехт» — 2:2 (Еззатоллахі, 16; Полоз, 60 (пен.) — Ханні, 3; Тілеманс, 52).