На Херсонщині, Київщині, Чернігівщині і Донбасі горить ліс

19.07.2016
На Херсонщині, Київщині, Чернігівщині і Донбасі горить ліс

Цього року, у порівнянні з попереднім, пожежа у Чорнобильській зоні була у 20 разів меншою.

Найшвидше впоралися з локалізацією та ліквідацією пожежі рятувальники Херсонщини. Пожежникам удалося за лічені години загасити полум’я, що спалахнуло на території Первомайського лісництва ДП «Каховське лісове господарство». У цілому, там вигоріло 9 гектарів лісу. На щастя, ніхто з людей не постраждав. За інформацією Державного агентства лісових ресурсів, у гасінні пожежі взяли участь 30 осіб, а також 6 оди­ниць пожежної техніки.
 
Набагато гірша ситуація склалася  на військовому полігоні у Чернігівській області. За інформацією Держслужби України з НС, пожежу, що спалахнула біля селища Гончарівське на території у 20 гектарів, довелося гасити майже два дні. Пожежним довелося створити аж три пересувнi пости, адже вогонь досить швидко поширювався та міг знищити Чернігівський військовий лісгосп.
 
«Військові навчання зі стрільби, які проходили на полігоні, довелося на деякий час припинити, — повідомив глава ГСЧС Микола Чечоткін. — До гасіння пожежі ми  залучали навіть авіацію, що дозволило в максимально короткі терміни ліквідувати загоряння сухої трави та лісових насаджень».
 
А ось на Донбасі, в селі Лопаскіне Новоайдарiвського району Луганської області, масштабна пожежа охопила відразу 65 гектарів із сухою травою. Як повідомляє прес-служба ГСЧС,  у зоні бойових дій вогонь знищив два житловi будинки, а також чотири нежитлові будівлі разом із літніми кухнями, а ще — два гаражі та більше  десяти сараїв. Рятувальникам лісопожежних команд довелося використовувати автоцистерни з водою, щоб не допустити поширення вогню на інші житлові будівлі.
 
Тим часом у місті Боярка (Києво-Святошинський район Київської області) рятувальники загасили пожежу на майданчику тимчасового зберігання авто. Та ще до приїзду пожежників там устигло згоріти вщент шість автомобілів та один скутер.
 
Нелегко довелося рятувальникам, які гасили займання лісової підстилки у Чорнобильській зоні відчуження (район колишнього селища Буряківка). Площа виникнення пожежі там склала більше 15 гектарів. Зазначається, що на місце загоряння у терміновому порядку виїхали 20 оди­ниць техніки, також був задіяний  вертоліт МІ-8 із водозливним пристроєм та три літаки Ан-32П. За словами рятувальників, на даний час загрози об’єктам, розташованим у зоні відчуження, немає, а радіаційний фон —
у межах норми. Якщо порівнювати з торішньою пожежею,  яка вирувала в Чорнобильській зоні з 28 квітня та майже до кінця літнього сезону  на території спецкомбінату «Чорнобильська пуща», то нинішнє загоряння було аж у 20 разів меншим за обсягом.
 
Нагадаємо, що минулого року під Києвом вигоріло понад 320 гектарів лісу.
 
Сумну статистику літніх пожеж поточного року поповнив і знаменитий «Казантип» у селі Попівка на окупованому півострові Крим. Вогонь спалахнув на території колишнього фестивалю та повністю знищив двоповерховий дерев’яний будинок, загальною площею у 250 квадратних метрів, а також всі прилеглі малі будови (огорожі, лавки та альтанки). На щастя, пожежникам удалося впоратися з вогнем. Обійшлося без людських жертв.
 
За інформацією в. о. голови Держ­лісагентства Христини Юшкевич, за сім місяців поточного року в Україні сталося вже 300 лісових пожеж на загальній площі у 194 га. Проте в процентному співвідношенні ця цифра в чотири рази менша за торішні показники, коли вигоріло  понад 1 164 га лісів України.