Тетяна Ричкова перемогла на довиборах у Дніпрі

19.07.2016
Коли цей матеріал готувався до друку, остаточні результати голосування по виборчому округу № 27 у Дніпрі ще не були відомими. Проте й тих, які вже обнародували, було цілком достатньо, аби заявити про незаперечну перемогу легендарної волонтерки, а нині — радника міністра оборони України Тетяни Ричкової.
 
Як наша газета писала, головна боротьба за перемогу на проміжних виборах до Верховної Ради України по виборчому округу № 27 у Дніпрі очікувалася саме між Ричковою та лідером партії «Громадська сила», яка має свою фракцію у міській раді, Загідом Красновим. При цьому останнього, якого охрестили єдиним кандидатом від опозиційних сил,  відверто підтримував один із лідерів «Опозиційного блоку» Олександр Вілкул. 
Прикметно, що зареєструвалася вражаюча кількість кандидатів — відразу 59.  Серед них було немало «з іменами», принаймні на місцевому рівні. Але всі вони виявилися навіть не статистами ... Адже кандидат, який посяде третю позицію, навряд чи набере і три відсотки голосів.
 
Результат же Ричкової очікується на рівні плюс-мінус 45%. Тоді як у Краснова на добрих 15 відсотків менше. Відрив, як бачимо, просто колосальний. 
 
Проте такі підсумки настільки райдужно сприймати не доводиться. Адже на виборчі дільниці у Дніпрі прийшли всього-на-всього трохи більше 26 відсотків виборців. Такої низької явки місто не знало за всі роки незалежності України. Чи не найголовнішою причиною цього називають аномальну спеку (температура повітря сягала майже 40 градусів за Цельсієм), яка встановилася у Дніпрі минулих вихідних.
 
Перемогу Ричкової такі обставини навряд чи затьмарять. Але не доводиться сумніватися, що її намагатимуться оскаржити в судах. Хоча б тому, що саме за Ричкову став відверто агітувати міський голова Дніпра Борис Філатов, фото якого разом із цією кандидаткою з’явилися на білбордах. Це сталося після того, коли зняла свою кандидатуру з виборів Оксана Томчук, відома як адвокат Геннадія Корбана і підтримувана партією «УКРОП». Саме від цієї політичної сили не так давно позиціонувався і Борис Філатов, який на виборах міського голови переміг вищезгадуваного «опозиціонера» Олександра Вілкула. Власне, тому й виникли дострокові вибори по округу №27. Адже саме по ньому не так давно пройшов до Верховної Ради Борис Філатов, а тепер, за законом, сидіти на двох стільцях не міг. 
 
Отож Борис Філатов, який радіє перемозі Ричкової, просить Краснова «тихо піти з політики». Але сподіватися, що станеться саме так, навряд чи доводиться. Бо, по-перше, фракція «Громадської сили» у дніпропетровській міській раді як була, так і залишається. А по-друге, відразу після голосування Загід Краснов провів прес-конференцію, на якій назвав проміжні парламентські вибори найбруднішими за всю історію виборів у Дніпрі.
 
Про численні порушення на проміжних виборах у Дніпрі заявив не тільки він, а й народний депутат України від «Батьківщини» Олександра Кужель, яка у день голосування навідалася до міста особисто, і «Опора», і міжнародні спостерігачі.
Поляки Петро Хмеловськи (депутат Сейму 7-го скликання) та Януш Саноцьки (депутат Сейму 8-го скликання) навіть провели прес-конференцію, на якій висловили стурбованість iз приводу порушень на виборах у Дніпрі.
 
З-поміж іншого, міжнародні спостерігачі відзначили численні скарги виборців, що проживають на 27-му окрузі. Їх активно обдзвонювали зі штабу акції «Борися за Дніпро» з пропозицією проголосувати за Тетяну Ричкову за грошову винагороду. За інформацією спостерігачів iз Польщі, на цілій низці виборчих дільниць зафіксували автомобілі, в яких відбувалася скупка голосів. Виборців запрошували підійти до авто для отримання інструкцій, а після голосування видавали гроші. 
«За голос на користь Тетяни Ричкової пропонують 200 гривень», — запевнили міжнародні спостерігачі.
 
З офіційною заявою про подібні порушення звернулися, зокрема, на адресу Центральної виборчої комісії України і шестеро спостерігачів від Українського конгресового комітету Америки, долучивши до неї промовисті фото, які підтверджують факти агітації навіть у день виборів. 
 
Отож можна передбачити, що після оголошення офіційних результатів голосування по виборчому округу № 27 «битва за Дніпро» не завершиться, а продовжиться з неабиякими пристрастями...