У неділю пройдуть довибори до Верховної Ради

15.07.2016

«Ми не маємо права допустити ставленика Окупаційного блоку в Раду»

17 липня у виборчому окрузі № 27 Дніпра відбудуться проміжні вибори до Верховної Ради України. Як і передбачалося, боротьба тут очікується неймовірно напружена і принципова. Адже зареєструвалося понад півсотні кандидатів, серед яких немало людей «з іменами», принаймні на місцевому рівні.
 
Проте й на такому тлі вже зараз стало зрозумілим, що вирішальна битва буде знову «стінка на стінку», тільки з іншими іменами. Адже ще не стерлися з пам’яті минулорічні баталії за посаду міського голови Дніпра. У вирішальному двобої тоді зійшлися представник «Опозиційного блоку», не остання людина в почилій у Бозі Партії регіонів Олександр Вілкул і креатура «УКРОПу» Борис Філатов. У запеклій боротьбі тоді переміг останній, перебуваючи ще у статусі народного депутата України саме по виборчому округу № 27, що тепер завдяки цьому звільнився для нових бажаючих пошукати свого щастя під куполом Верховної Ради.
 
Тепер же вже можна передбачити, що за депутатський мандат у вирішальному двобої зійдуться практично й ті самі, тільки з різними «титульними» іменами. Хоча спершу їх, тих, хто розгорнув свою передвиборчу кампанію особливо потужно, намітилося троє — лідер партії «Громадська сила» Загід Краснов, представниця «УКРОПу», ще відома як адвокат донедавна лідера цієї партії Геннадія Корбана Оксана Томчук, і легендарна волонтер Тетяна Ричкова, яка нині працює у Міністерстві оборони України і позиціонується від Блоку Петра Порошенка. Численні білборди цих трьох кандидатів дружно заполонили Дніпро.
 
Проте минулого тижня сталося для когось несподіване, а для когось — очікуване. Заявила про свою відмову від участі у виборчих перегонах Оксана Томчук, закликавши при цьому своїх симпатиків віддати голоси за Тетяну Ричкову.  
 
«Сьогодні я прийняла, напевно, най­складніше рішення у своєму житті. Я припинила участь у виборчих перегонах. Це дійсно було дуже важко, але, їдучи повз борди «за Гєннадієвіча» з огидно задоволеною пикою Вілкула, я вирішила остаточно. Ми не маємо права допустити ставленика Окупаційного блоку в Раду. Саме тут, у серці України, всередині мого міста, яке було, є і буде містом патріотів, ми не можемо дати шанс сепаратистам. Тим, хто знекровлював Україну. Тим, хто вигризав нам жили, стріляв у нас на Майдані і розвішував над будівлями триколори. Тих, хто ненавидить Україну майже так  само сильно, як я її люблю», — так пояснила своє рішення на власній сторінці у «Фейсбуці» Оксана Томчук.
 
Щодо «ставленика Окупаційного блоку», яким іще недавня кандидатка у нардепи охрестила Загіда Краснова, вона зов­сім куті меду не передала. Адже на сьогодні вже всі маски знято. Спершу, пошукавши підтримки у різних політичних сил, Загід Краснов зрештою міцно зійшовся з «Опозиційним блоком» і активно себе позиціонує як єдиний кандидат від сил опозиційних. Більше того, місто заполонила агітаційна продукція з фото цього кандидата разом з Олександром Вілкулом. При цьому останній відверто закликає голосувати за Загіда ГЕННАДІЙОВИЧА Краснова. Великими літерами саме по батькові цього кандидата виділяється неспроста. Адже на сьогодні у виборчих перегонах на 27-му окрузі у Дніпрі беруть участь іще двоє Загідів Краснових, але не Геннадійовичів.

У кожного своя «пара»

Проте й тут найшла коса на камінь. До гри з ініціалами підключився ніхто інший, як недавній опонент Олександра Вілкула у боротьбі за посаду міського голови Дніпра, її переможець Борис Філатов. «Є таке поняття — «по один бік барикади». Скільки б ми не з’ясовували стосунки, які б у нас не були амбіції або різне бачення шляхів розвитку країни, ми по один бік барикади. По інший бік — ворог. Ворог брехливий, злопам’ятний і, на жаль, поки безкарний. Ворог сильний, і він прагне реваншу». Краще вірити людині, яка втратила на війні чоловіка, ніж чоловіку, який заради влади примудрився відмовитися навіть від імені свого батька і прізвища роду», — наголосив Борис Філатов.
 
Щодо останнього міський голова Дніпра нагадав про очевидне. Адже багатьом відомо, що Загід Геннадійович Краснов із дитинства величався Загіддіном Хабібулаєвичем Хабібулаєвим. Проте у передвиборчій боротьбі справді всі методи прийнятні. Адже Дніпром загуляли ще й листівки, де начебто сам Загід Краснов повідомляє про те, що він є родичем відомого російського отамана Краснова. Самого кандидата у нардепи це неабияк обурило.
 
А щодо «іншого боку барикади» Борис Філатов заявив про необхідність об’єднання патріотичних сил навколо одного кандидата — Тетяни Ричкової, жінки справді героїчної, що на своєму старенькому автомобілі з власної ініціативи стала їздити до зони бойових дій на Донбасі, доставляючи найнеобхіднішу допомогу нашим воїнам, яка втратила на війні свого чоловіка.
 
Хай там як, тепер Дніпро ще заполонила й агітаційна продукція, де зображені Борис Філатов iз Тетяною Ричковою. Отож недавні кандидати у міські голови на проміжних виборах знайшли собі «пари».
 
Сам же факт зняття з виборів Оксани Томчук вищезгадуваний Олександр Вілкул розцінив зовсім не райдужно, повідомивши на своїй сторінці у «Фейсбуці» інформацію, яка поки що офіційною не є. А саме те, що недавня кандидатка у нардепи від «УКРОПу» зійшла з дистанції не просто так, а в обмін на посаду начальника Головного управління юстиції у Дніпропетровській області. «Вас продали, як кріпаків. Змусять голосувати за Ричкову? Тоді не розповідайте про об’єднання патріотичного електорату. А як же «не гнись під владу» на минулих виборах? Для тих, хто не знає, до управління юстиції входить служба реєстрації — ключовий держорган для рейдерських захоплень. До речі, позавчора в Києві відбулася політрада «УКРОПу», на якій Філатова жорстко засудили за продажність, заборонили в агітації використовувати логотип «УКРОПу» (подивіться, всі борди переклеєні), а також вирішили переробити статут партії, щоб у майбутньому не залежати від бариг-рейдерів». 
 
В унісон сказаному Олександром Вілкулом у Дніпрі нині загуляли чутки про те, що звільнено з-під варти і президента Дніпропетровської федерації дзюдо і соратника Геннадія Корбана Михайла Кошляка, якого підозрюють у створенні й участі в злочинній організації, заволодінні автотранспортним засобом, присвоєнні майна в особливо великих розмірах і незаконному позбавленні волі — викраденні людини». І хоч така інформація офіційно поки що не підтвер­джена, чутками, як відомо, повниться земля... 
 
Відтак проміжні вибори у Дніпрі 17 липня мають стати особоливо принциповими, коли знову зійдуться «стінка на стінку» одні й ті ж на манежі, але зі своїми «парами». При цьому багато аналітиків сходяться на думці, що після зняття з виборчих перегонів Оксани Томчук шанси на перемогу в Тетяни Ричкової помітно зросли. До того ж в українському політикумі ця жінка — фігура принципово нова. На відміну від Загіда Краснова, який до рад різних рівнів балотується вже протягом багатьох років, у тім числі й до Верховної Ради, але вище другої позиції не дотягував. Отож має репутацію «вічно другого». Але все остаточно розсудить 17 липня...