День народження Олега Сенцова відзначать на Майдані

13.07.2016
День народження Олега Сенцова відзначать на Майдані

Режисер Олег Сенцов — один з українських бранців Кремля. (Фото з сайта ytimg.com.)

Свій 40-й день народження засуджений український режисер Олег Сенцов зустрічає 13 липня y російській в’язниці. Якщо перші уродини за ґратами фігурант так званої «Кримської справи» «святкував» y Лєфортовському СІЗО, то другі — вже в Якутській колонії суворого режиму. Попри це, українські громадські активісти та правозахисники не забувають про режисера i на підтримку на столичному Майдані готують акцію до його дня народження, яку заплановано провести ввечері з 19.00.
 
За словами організаторів заходу, акція — це не тільки підтримка бранця y день його 40-річчя, a насамперед можливість висловити всiм свою незгоду з політикою Росії щодо українських політв’язнів. Активісти також наголошують, що особливо актуальними зараз будуть листи через онлайн-форму до бранця, які можна написати на сайті організації Amnesty International в Україні. Організатори кажуть, що всі листи роздрукують і відправлять адресатові.
 
Підтримають полоненого режисера й на сьомому Одеському міжнародному кінофестивалі, який проходитиме з 15 по 23 липня. Група молодих українських кінодіячів виступила з ініціативою проведення неформальних заходів на підтримку політв’язня. За словами генерального продюсера фестивалю Юлії Сінкевич, від початку затримання Сенцова підтримували на фестивалі, тому не стане винятком i цьогорічний. «Ми віримо, що наступного року він уже приїде в Одесу», — каже молода продюсер. 
 
Ще більшу увагу до акції в день народження Сенцова привертає й той факт, що в Росії оприлюднили список «терористів та екстремістів», серед яких є імена 22 уродженців анексованого Криму. У Федеральному переліку опинилися кримські політв’язні, журналісти, громадські активісти та вся «кримська четвірка» політв’язнів у «справі Сенцова»: Олександр Кольченко, Олег Сенцов, Олексій Чирній і нещодавно звільнений Геннадій Афанасьєв. До слова, всього у Федеральному списку терористів та екстремістів на сайті «Росфінмоніторингу» в розділі «Російські фізичні особи» налічується 6103 людини.
 
Подібні акції на підтримку українських полонених є дуже потрібними, переконані українські правозахисники. У коментарі «УМ» активістка Центру громадянських свобод, журналіст і координатор кампанії Let My People Go Марія Томак розповідає, що без загальної підтримки зрушити справу буде вкрай важко, адже вона дуже заполітизована.
 
«Справа Сенцова в сенсі кримінальної справи ніяк не просувається, бо в ній уже винесено вирок. Готується скарга в Євросуд — усі національні інстанції вичерпано. Що стосується політичної сторони, то тут відповідальність суспільства — тримати це питання на контролі й постійно тиснути, аби велися перемовини щодо всіх в’язнів Кремля, у тому числі й Олега Сенцова, для їх звільнення та повернення в Україну. Інакше про це просто «забудуть». У цьому сенсі роль Савченко та Афанасьєва дуже важлива. Вони самі по собі є нагадуванням про проблему тих, хто досі перебуває в заручниках», — коментує Марія Томак.