Ароматне літо в кубі: заморожуємо ягідно-фруктові кубики

13.07.2016
Ароматне літо в кубі: заморожуємо ягідно-фруктові кубики

(Фото з сайта deco.fr.)

Ягідний сезон у розпалі. Літо — стрімке, яскраве, швидкоплинне: обдарує квітами, засипле ягодами — майже всіма і відразу, зачарує соковитими фруктами і так само швидко (принаймні, чомусь усім здається, що літо минає найшвидше) зникне, як і прийшло. А ми залишаємо собі матеріальні спогади про літо — заморожені, сушені й законсервовані. І тоді довгими зимовими вечорами літо буде присутнє з нами — барвистими солодкими ягодами, насиченими ароматами, фантастичними смаками. Зокрема, процес заморожування дозволяє зберегти майже все, що є в маленькій соковитій ягідці: і вітаміни, й аромат, і навіть форму, якщо до цього дійства підійти правильно. 

Власний консервно-переробний завод

Оксана Шинкаренко, мешканка міста Боярка, що на Київщині, жартує, що в літній сезон її кухня тимчасово набуває статусу консервно-переробного заводу: вся городина морозиться, солиться, кваситься, сушиться, бо, як кажуть у народі, «готуй сани взимку» і, як додає Оксана, «а фрукти-овочі — влітку». Найулюбленіше дійство в цьому відношенні в Оксани — заморожування ягід на зиму. Вона добре обізнана з корисними властивостями кожного соковитого літнього дару і дбайливо ставиться до того, щоб якомога більше цих корисностей перенести у зиму. 
 
Напевне, професія (Оксана — економіст за освітою) також позначилася і на домашньому господарстві: раціональне використання і економія вітамінів — чим не зразок для прикладу всім, хто дбає про родину? Крім цього, Оксана зізнається, що заморожування ягід — просто приємний і нескладний процес, він не вимагає багато часу і навіть надихає на творчість: ягоди можна міксувати, розміщувати в контейнері для заморожування шарами і заливати сиропом, вершками чи молоком, утворюючи готовий ягідний десерт, перетирати з цукром, валяти в цукрі чи в меду, головне при цьому — ягоди мають бути свіжі й сирі, без термічної обробки! 
 
Особливих премудростей заморожування не існує, але все ж таки певних умов дотримуватися бажано. Усі ягоди мають бути тугенькі (краще трішки недозрілі, ніж перезрілі), помиті й посушені. Не потрібно заморожувати ягоди чи фрукти з кісточками, хіба що вишні. Підготовлені ягоди спочатку потрібно піддати швидкому заморожуванню (хто має морозильні камери) при температурі -30…-35 °С, і лише тоді зберігати при температурі  приблизно 25 °С. Цей процес допоможе зберегти вітаміни майже повністю. Щоб зекономити місце в морозильній камері, засипте підготовлені ягоди в пакетик і покладіть у прямокутний чи квадратний контейнер. Коли вони заморозяться, пакетик слід витягти, а в контейнер покласти новий пакетик ягід. Так ви наскладаєте в морозилці «штабелями» ягідних кубиків, скільки забажаєте, при цьому зекономивши на контейнерах. 
 
Але зберігати їх поряд із рибою чи м’ясом — невдала ідея, бо ягоди навіть у морозилці вбиратимуть запахи, а ми ж прагнемо зберегти саме запах літа. Не використовуйте пошкоджені пакетики ягоди мають зберігатися герметично упакованими. Особливо ніжні ягоди — чорницю, малину, полуницю, шовковицю тощо — краще заморожувати на великому листі розсипаними, а після заморожування скласти в пакетики і знову відправити в морозильну камеру. Так вони збережуть форму, не зіб’ються в грудку і будуть чудовою прикрасою для тортиків, пирогів, іншої різноманітної випічки, на якій, за словами Оксани, хоч картини малюй ягодами. 

Наче ягідка в сиропі!

Таки Оксана Шинкаренко знає дуже багато про корисні властивості ягід, про що красномовно свідчать її рум’яні щоки, сяючі очі і погляди протилежної статі, свідком яких була і я, поки слухала її розповідь про ягоди. Вона каже, що велика заслуга в цьому соковитої літньої ягоди. Тому «ягідка в сиропі» — це мотивація для дівчат і жінок. Прочитайте про модні нині програми для поліпшення зовнішнього вигляду, схуднення і омолодження на основі ягід і беріться за роботу. Якщо вже наморозили ягід для прикрас випічки, десертів і просто для смачних перекусів, треба приготувати ще й ягоди в сиропі. Цукру потрібно зов­сім небагато: 200-300 г на кілограм ягід, залежно від того, наскільки вони солодкі. Отож будь-які помиті і підсушені ягоди покладіть у миску, пересипте цукром і відправте в холодильник (при плюсовій температурі) на 3 години, щоб з’явився сік. Потім викладіть ягоди у тару (Оксана радить маленькі пластикові стаканчики — кожному члену родини до чаю має бути окремий стаканчик), залийте сиропом, що утворився, і поставте на добу для заморожування. А далі обгорніть стаканчики поліетиленовою плівкою і цього разу відправляйте в морозилку до зими.
 
І все одно на цьому не зупиняйтеся, закликає Оксана, бо ще не виконали «ягідну програму-максимум»! Ще треба перетерти ягоди з цукром, змішати їх у цікавому коктейлі і додати секретний інгредієнт — свою любов. Я спочатку подумала, що цим секретним інгредієнтом має бути сік лимона, бо минулого літа заморожувала перетерту з цукром полуницю із соком лимона, і це було надзвичайно смачно, але Оксана сказала, що самого лише лимона недостатньо — треба уявляти того, кому ти присвячуєш свої заготівки, і враховувати його смаки і уподобання. Якщо ваші рідні люблять і чорниці, і вишню, то чому взимку не влаштувати їм сюрприз «найкращі два дні літа»? Чорницю і вишні помийте, посушіть, з вишень видаліть кісточки. З’єднайте ягоди, перетріть їх у блендері з цукром (350 г на кілограм спільної маси ягід), додайте сік одного лимона і розкладіть у контейнери. Зверху викладіть підсушені малину та шовковицю і листя м’яти, заморозьте в спосіб, описаний вище. 
 
Абрикосове, сливове, вишневе заморожене пюре — те, що треба взимку для тоненьких млинчиків чи підсушених грінок до чаю. Та навіть вівсянку чи шматочок житнього хліба з такою літньою смакотою з’їсти взимку, каже Оксана, — це відчути літо на повну! Плоди помийте, виберіть кісточки і приготуйте в блендері пюре, додавши по 250-300 г цукру і по 5 г лимонної кислоти (чи соку половини лимона) на кожен кілограм фруктової маси. Розлити у формочки і заморозити.
 
Аґрус з апельсином — красивий і смачний тандем. Аґрус змолоти у м’ясорубці, додати цукор у пропорції 1:3 (або за смаком), дрібно порізати 2 апельсини (попередньо вибравши зернятка), добре вимішати і розкласти по формочках для заморожування.
 
А малину в меду взимку куштували? Такий запах, неначе літо помістилося в кожну клітинку твого тіла, ділиться Оксана. А треба всього лиш на кілограм підготовленої малини три столові ложки меду, чайна ложка лимонного соку і знову ж таки любов. Без любові — ніяк! 
 
Смачного!