У США протестувальники хочуть вбити якомога більше білих поліцейських

13.07.2016
У США протестувальники хочуть вбити якомога більше білих поліцейських

Поліція перед приміщенням суду у Мічигані, де сталася стрілянина.

Сутички між поліцією та демонстрантами, що подекуди супроводжували масові акції протесту проти насильства з боку правоохоронців у ніч на неділю, 10 липня, призвели до затримань щонайменше сотні мітингарів. Так, лише у місті Сент-Полі (штат Міннесота) за напад на поліцію заарештовано більше сотні осіб, повідомила інформагенція «Ассошiейтед пресс» iз посиланням на дані місцевої влади. Хвилю протестів та нападів на полісменів спровокувало вбивство двома білими правоохоронцями двох темношкірих американців. Відео їхньої смерті викликало шквал обурення. 
 
На тлі згаданих протестів з’явилося повідомлення про ще один інцидент зі смертельним наслідком. Афроамериканець Алва Бразіель був поранений напередодні під час затримання поліцією техаського Х’юстона та пізніше помер у лікарні. На знак помсти колишній військовий ветеран Майк Джонсон застрелив у Далласі п’ятьох правоохоронців та поранив сімох. Нападник загинув у результаті дистанційно контрольованого вибуху, який організувала поліція.
 
Перед своєю загибеллю під час спецоперації він сказав, що хоче вбити якомога більше білих, особливо білих поліцейських, через низку інцидентів із загибеллю чорношкірих від рук поліції. Це найбільша одночасна загибель американських поліцейських iз часів теракту 11 вересня 2001 року. Через масштаби протестів президент США Барак Обама скоротив свій офіційний візит до Іспанії.
 
У різних містах США тривають акції проти поліцейського насильства. Так, у понеділок увечері в Чикаго демонстранти заблокували одну з центральних вулиць міста. Масові демонстрації пройшли також у Сакраменто, штат Каліфорнія.
 
Також у понеділок у суді міста Сент-Джозеф у штаті Мічиган арештант застрелив двох судових розпорядників i поранив заступника шерифа. Після цього арештанта застрелила поліція. Шериф графства Пол Бейлі сказав, що наразі невідомо, яким чином заарештованому вдалося взяти у поліцейського зброю, коли його допроваджували до приміщення суду. За словами шерифа, унаслідок стрілянини поранені ще кілька людей. Як повідомив губернатор штату Рік Снайдер, поліцейські взяли під контроль місце події та «почали розслідування обставин перестрілки, що сталась у другій половині дня».