Опоблок готовий скласти мандати, аби наблизити розпуск Ради

13.07.2016
Опоблок готовий скласти мандати, аби наблизити розпуск Ради

Липа відцвіла, і в столичному повітрі все більше пахне виборами. І не тільки пахне: нардепи від Опоблоку заявляють про готовність скласти мандати, аби наблизити дострокове перезавантаження парламенту. Колись, у 2007-му, саме так вчинили фракції «Батьківщини» та «Нашої України», щоб підтримати намір Президента Ющенка щодо розпуску Ради. Однак «НУ» та тодішньому БЮТу було діяти простіше: вони мали необхідних 150 мандатів, тоді як спроби Опо­блоку повторити цей подвиг виглядають доволі жалюгідно: так звана опозиція налічує лише 43 багнети; тож, щоб склад парламенту зменшився на третину, опоблоківцям треба загітувати ще понад сотню охочих піти на вибори.
 
Хоча, можливо, це буде не так i важко: ідея розпуску парламенту імпонує також i «Самопомочі». Лідер цієї фракції Олег Березюк заявив учора, що ВР поточного скликання не виконує свої обов’язки. «Статистика за останні 6 місяців показує, що фактичний прожитковий мінімум сьогодні становить 2 615 гривень. Фактичний середній дохід становить 2 315 гривень. Тому сьогодні уряд разом із парламентом має прийняти законопроекти, які б дозволили людям просто вижити. І ці законопроекти є в парламенті», — заявив Березюк.
 
Іншою проблемою після бідності він назвав корупцію. «Корупція народжується з політичної корупції, з купівлі місць у цьому парламенті», — сказав Березюк. «Парламент цього разу не виконав своїх функціональних обов’язків. Не змінено ЦВК. Не розроблено й не внесено в зал закон про ви­бори, який би був запобіжником дочасних ви­борів і припинив би цю корупцію чи зменшив би її на значний відсоток», — додав він.
 
«Ми не працюємо над законом про вибори, ми не звільняємо ЦВК, ми не знижуємо тарифи, але ми таємно — як кажуть нам наші міжнародні партнери — працюємо над законом про вибори на окупованих територіях. Це — злочин перед українською людиною й історією, який загрожує суверенітету й цілісності держави», — резюмував нардеп.
 
І поки Березюк віщав, депутати від фракцій Радикальної партії та «Батьківщини» оточили трибуну парламенту. Нардепи від Радикальної партії продовжують свій «сидячий протест» — вони отаборилися на підлозі біля трибуни. Вимоги протестуючих — ті самі, що й раніше: створення тимчасових слідчих комісій, які б розібралися з офшорним скандалом та підвищенням тарифів. Цього разу, щоправда, сидячі «радикали» не надто заважають промовцям — шлях до трибуни вільний, тож кожен може висловитися з того чи іншого приводу. Одне погано: про що б не говорили народні обранці, думають вони винятково про нові вибори. І про свою участь у них. 
 
Але поки вибори ще не оголошені, парламентарiям таки варто попрацювати. Вчора Рада зробила над собою зусилля і ухвалила закон 4689, який дозволяє військовим, що на початку АТО уклали контракти «до завершення особливого періоду», розірвати або укласти такі контракти заново. За відповідне рішення після декількох спроб проголосували 233 депутати. В порядку денному були й інші важливі акти — наприклад, багатостраждальний закон про спецконфіскацію. Народні депутати вирішили також відповісти Сенату Польщі, котрий назвав волинські події 1943 року геноцидом поляків. Але коли ми готували цей номер до друку, про долю такої відповіді було ще не відомо.