Конотопська битва: «Москалів ми били, будем бити знов...»

12.07.2016
Конотопська битва: «Москалів ми били, будем бити знов...»

Депутати-радикали Андрій Лозовий та Олексій Кириченко покладають квіти до пам’ятника гетьману Івану Виговському у Шаповалівці під Конотопом.

У неділю на Сумщині з піснями, мітингами та книжковими ярмарками вже вдев’яте святкували першу перемогу над Московським царством, якій цього року виповнилося 357 років. Дату битви під Конотопом стали відзначати на державному рівні з 2008-го року, тодішній третій Президент Віктор Ющенко підписав указ про заходи стосовно віншування цієї події. 
 
Окрім офіційних заходів та вшанування пам’яті полеглих у битві, у рамках цьогорічних урочистостей вперше відбувся патріотичний фестиваль «Конотопська битва-2016», який тривав три дні. У рамках фесту були проведені виставка військової техніки та покази фільмів українських кінорежисерів. Ще виступали українські гурти, кобзарі та лірники, гостей частували казацькими стравами. У коментарі «УМ» виконавчий директор фестивалю Олена Багрянцева розповіла, що чи не вперше за останні роки подія вийшла на загальнонаціональний рівень, адже зібрала чимало гостей як з області, так і з інших куточків України. 
 
Згадок про Конотопську битву не знайти в радянських підручниках з історії, адже вона належить до наймасштабніших поразок російської держави. Історики кажуть, що саме ця битва розвінчує один iз міфів про споконвічне прагнення українців до союзу з Росією та так званий «русскій мір». Утім блискуча перемога гетьмана Івана Виговського над московським військом не подарувала українцям омріяної свободи, яку сьогодні тисячі українських чоловіків виборюють на сході країни.  
 
Історія Конотопської битви спонукає нас замислитися і зробити висновки, адже вона тісно переплітається із сучасними українськими реаліями, переконаний Андрій Лозовий, заступник лідера Радикальної партії. «Перемоги наших героїв — Виговського, Оляницького, Дорошенка, Богуна, як ніколи з великою гордістю думаєш про тих героїв. Як триста п’ятдесят сім років тому козаки захищали нашу землю від московського війська, так і сьогодні наші Герої захищають Україну на Донбасі від таких самих московських окупантів», — каже народний депутат. 
 
За словами Андрія Лозового, саме з прикладу такої самовідданої звитяги зростають нові покоління українських героїв, а тому пообіцяв, що його фракція в парламенті й надалі робитиме все можливе, аби прості громадяни відчували підтримку й турботу політиків. 
 
«Ця влада системно знищує все українське, системно розвалює країну, системно обслуговує москалів. Коли герої гинуть на фронті, коли мирне населення гине на Донбасі, коли знищують українську інфраструктуру, коли держава зазнає великих збитків, то скажіть мені, будь ласка, така влада, яка є сьогодні, українська чи ні? Бачите, ми всі думаємо однаково, бо ми, українці, все одно переможемо. А Конотоп — це місце нашої слави, яке завжди залишиться в серцях кожного українського патріота», — каже політик.