«Кленовий» прем’єр привіз Україні угоду про Зону вільної торгівлі

12.07.2016
До Києва з дводенним візитом прибув прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо. Центральною подією візиту стало підписання українсько-канадської угоди про зону вільної торгівлі. Хоча цілком ймовірно, що в центрі візиту мають бути не лише економічні, а й політичні питання.
 
Як зазначив посол Канади в Україні Роман Ващук, візит голови канадського уряду «стане чітким сигналом не лише громадянам наших держав, а й міжнародній спільноті про особливі відносини Канади і України». Особливість у відносинах значною мірою зумовлена тим, що серед близько тридцяти мільйонів канадців близько півтора мільйона мають українське походження. Відтак нікого не здивувало, що 20 травня, у День українською вишиванки, прем’єр-міністр Трюдо та інші члени канадського уряду вдягнули вишиті сорочки.
 
А тим часом підписання угоди про зону вільної торгівлі має посилити ці самі особливі відносини. Про угоду було домовлено ще за старого уряду — консерваторів. Учора в присутності Президента України і прем’єрів обох країн цю угоду підписали глава Мінекономрозвитку Степан Кубів і міністр торгівлі Канади Христина Фріланд. 
 
Тим часом колишній посол України в Канаді Ігор Осташ стверджує, що перспективи для пожвавлення економічних відносин доволі широкі. «Що Україна може запропонувати Канаді? Тут дуже багато несподіваного. Я свого часу був шокований, що українські пальта користуються шаленим попитом у Канаді, бо там же дещо холодніше. Як не дивно, найбільш активна провінція в Канаді в торгівлі з Україною — це Квебек. І Квебек найбільше купував в Україні залізничні колісні пари», — розповідає український дипломат в інтерв’ю «Радіо «Свобода».
 
У свою чергу Україна могла би бути зацікавлена в канадській фармацевтичній продукції та рибі. Крім того, Канада має угоди про зону вільної торгівлі із більшістю держав на обох американських континентах. Тож, за словами Ігоря Осташа, «Канада може стати для України торговельним вікном в Америку».