«Із мене проходить шлях від війни до миру»

05.07.2016
«Із мене проходить шлях від війни до миру»

Ігор Янковський вручає нагороду фіналістці конкурсу. (Фото Василя ОСАДЧОГО.)

Нещодавно в Києві збиралися юні худож­ники зі всіх регіонів України, щоб підбити підсумки IV Всеукраїнського конкурсу дитячого малюнка «Україна: Шлях до миру!». Четвертий рік поспіль організатором наймасштабнішого конкурсу дитячого малюнка —  Благодійний фонд Ігоря Янковського «Ініціатива заради майбутнього».
 
Цьогоріч у конкурсі взяли участь 485 юних митців, вік яких від 5 до 17 років, вони надіслали понад п’ятсот малюнків. Найактивнiшими були дiти з Києва, Дніпропетровської, Одеської, Житомирської, Миколаївської та Донецької областей. 
 
«Усе, що ми робимо протягом останніх чотирьох років у рамках Конкурсу дитячого малюнка, присвячене молодому поколінню українців. «Україна: Шлях до миру!» через очі дітей, через їхнi малюнки доносить до всього світу образ України, який ми всі плекаємо в наших серцях. У попередні роки виставка робіт переможців та фіналістів конкурсу вже побувала у Бельгії, Польщі, Франції та Сполучених Штатах Америки. І ми надалі будемо намагатися демонструвати роботи конкурсантів, щоб весь світ зміг дізнатися про Україну не з екранів телевізорів, а з цих чудових малюнків!» — розповів ініціатор проведення конкурсу, меценат Ігор Янковський.
 
Оцінювати роботи талановитої молоді доручили як професійним художникам, так і юним митцям, які вже встигли про себе гучно заявити. До журі конкурсу увійшли художниця Олеся Джураєва, художник та книжковий графік Кость Лавро, фіналістка II Всеукраїнського конкурсу малюнку «Моя мирна Україна» Янна Дубнікова та юна австралійка Аеліта Андре, визнана наймолодшою художницею світу на рахунку якої є 9 персональних виставок та численні нагороди.  «Всі малюнки були настільки відмінно виконані, що мені було дуже важко вибрати перші місця, бо кожен малюнок по-своєму оригiнальний та виражає емоційний стан митця», — сказала Аеліта, звертаючись до фіналістів конкурсу та їхнiх батьків. 
 
Під час церемонії нагородження було озвучено імена 40 призерів у 13 різних номінаціях. Наймолодшим переможцем конкурсу у віковій групі 5-8 років став Денис Потобенько, автор малюнку «Патріотичний равлик». У віковій групі від 9 до 13 років перемогу здобула Анастасія Міщанова, малюнок якої «З мене проходить шлях від війни до миру» сколихнув серця всіх членів журі. 
 
Найстаршою переможницею конкурсу у віковій групі від 14 до 17 років стала Богайчук Наталія, автор малюнка «Радість материнства». Всі фіналісти конкурсу, як і в попередні роки, отримали цінні нагороди. А переможці поїдуть на 10 днів до Одеси на індивідуальні курси від Мистецького центру «Аурум» з майстер-класами та заняттями, де юні митці зможуть освоїти нові техніки малювання.
Усі роботи молодих художників відображають їхнi прагнення та надії: на мирне небо, посмішки на обличчях їхнi рідних та друзів, на процвітаючу Україну. Для всіх охочих в «Українському домі» до 9 липня буде діяти експозиція робіт фіналістів та переможців конкурсу.