Фінти з боргами: українські клуби без грошей готуються до чемпіонату

05.07.2016
Фінти з боргами: українські клуби без грошей готуються до чемпіонату

Після багаторічної перерви в Полтаві знову готуються до єврокубкових поєдинків. (Фото прес-служби ФК «Ворскла».)

Останніми роками український футбол переживає не кращі часи: дозволити собі в міжсезоння закордонне турне можуть не всі, та й про можливість здійснення гучних трансферів доводиться забути. Через брак коштів тепер українські клуби змушені підписувати вільних агентів та брати гравців в оренду.
 
Економити тепер намагаються й гранди. Приміром, якщо раніше «Динамо» проводило два повноцінні закордонні збори, то тепер вони обмежилися одним. Підготовці до нового сезону в австрійському Тіролі передували заняття на клубній базі в Кончі-Заспі. У спарингах «біло-сині» вже встигли обіграти ковалівський «Колос» та донецький «Олімпік», а, загалом, перед початком нового сезону чинний чемпіон проведе ще чотири контрольні матчі. Означили динамівці свою активність і на трансферному ринку. Вони вже підписали двох нових гравців: екс-нападника «Шахтаря» Олександра Гладкого та півзахисника Артема Громова, який у минулому сезоні захищав кольори полтавської «Ворскли». Водночас команду залишили Яковенко, Петровіч та Велозу, з якими «біло-сині» не продовжили контракти.
 
Головна новина з табору «Шахтаря» — заміна головного тренера. Як відомо, на місце Луческу прийшов португалець Паулу Фонсека. Новий наставник «гірників» вирішив провести збори у Нідерландах, узявши на них і футболістів, які минулого року грали за інші клуби на правах оренди. Донеччани уже завершили перший етап підготовки, зігравши на голландських полях чотири матчі. Після останнього поєдинку з місцевим «Вітессом» (0:2)  Фонсека визначився з гравцями, які пропустять другу частину збору. Як пише офіційний сайт «гірників», до України повертаються Воловик, Петряк, Соболь, Сарнавський і Коробенко.
 
Опинившись під шаленим борговим тиском, зовсім іншого характеру проблеми нині змушений вирішувати бронзовий призер минулого чемпіонату — «Дніпро». Хоч що б говорило керівництво стосовно світлих перспектив,  клуб уже масово покидають гравці: чемпіонат Греції поїхали підкорювати Чигринський, Шахов та Матос, згодом до них може приєднатись і Гуйє. Бразилець Матеус переїжджає до Китаю, а Едмар продовжить кар’єру в одному з індійських клубів. У команді поки залишаються українські лідери: Безус, Ротань та Зозуля, але й останні двоє вже думають про закордонні чемпіонати, зважаючи на піврічні дискваліфікації від ФФУ. Приміром, Ротанем, за чутками, активно цікавиться німецький «Вердер», а Зозуля вже навіть вів переговори із грецьким ПАОКом. Нагадаємо, що про своє бажання залишити Україну нещодавно заявив Артем Федецький. У відставку подав і головний тренер «Дніпра» Мирон Маркевич, на місце якого призначили Дмитра Михайленка. З огляду на заборону проведення трансферів, новому очільнику «дніпрян» доведеться зробити ставку на доморощений «молодняк».
 
Активно готуються до нового сезону й команди, які разом із «Шахтарем» та «Динамо» отримали право виступати в єврокубках. Усі три клуби — «Олександрія», «Зоря» та «Ворскла» — свої збори проводять у Словенії. «Жовто-чорні», вже підписали екс-карпатівця Гітченка та орендували динамівця Цурікова. Луганчани, котрі цього року вперше зіграють на груповому етапі ЛЄ, насамперед прагнуть зберегти своїх лідерів. Контракти з четвертою командою минулого чемпіонату продовжили Каменюка та Чайковський. Тренується разом із командою і Караваєв. А от «Ворскла» шукає підсилення. Замінити Громова має Кобахідзе, який днями уклав iз полтавцями дворічну угоду. До Полтави також перебралися Шуст та Голодюк. 
 
Варто відзначити й досить успішну трансферну кампанію «Карпат», котрі вже друге літо поспіль продають молодих гравців до топ-чемпіонатів. Минулого року до іспанської «Севільї» перебрався Мар’ян Швед, а цього разу підкорювати Прімеру поїхав Олексій Гуцуляк — за його річну оренду «Вільярреал» не пошкодував півмільйона євро. За таку ж суму перейшов до «Лудогорця» Ігор Пластун. Примітно, що «леви» й досі не можуть знайти нового наставника — Олег Лужний не зміг домовитися з керівництвом львів’ян, а Валерій Яремченко в кріслі керманича пробув лише два тижні. Анатолій Чанцев, який зараз виконує обов’язки головного тренера, теж, не виключено, може покинути команду.
 
Нагадаємо, що 26-й чемпіонат України з футболу стартує 23-го липня. У ньому вперше зіграють 12 команд.