Креатив проти «бундесмашини»

05.07.2016
Креатив проти «бундесмашини»

Статус дебютанта Євро не завадив збірній Ісландії продемонструвати зрілий футбол. (Фото з сайта УЄФА.)

Що менше днів до фінального поєдинку Євро-2016, то все більш реалістичними виглядають прогнози експертів, котрі перед стартом турніру називали збірну Німеччини найімовірнішим його переможцем. Силу «бундесмашини» визнає й наставник французів Дідьє Дешам, підопічним якого доведеться зустрітися з командою Йоахіма Льова в півфіналі домашнього ЧЄ: «Поза сумнівом, збірна Німеччини — краща на турнірі. Але ми теж міцні горішки й у наступному матчі з чемпіонами світу будемо битися до останнього».
 
Попри те, що фаворитський статус німецького колективу ні в кого не викликає сумнівів, списувати з чемпіонських рахунків господарів Євро-2016 не варто. Їхній головний аргумент у протистоянні з чинними чемпіонами світу — перевага домашнього майданчика. Натхненні своїми уболівальниками, «триколірні» на домашніх турнірах завжди демонструють видовищний та змістовний футбол.
Так було на переможних для «галлів» чемпіонаті Європи-1984 та чемпіонаті світу-1998.
 
Пристойно виглядають французи й на цьогорічному Євро, хоча й не мають у своєму складі зірок калібру Мішеля Платіні чи Зінедіна Зідана.
 
Хай там як, але нинішнє скликання французької збірної також не позбавлене масштабних особистостей. Після феєричної голевої феєрії, влаштованої підопічними Дешама у чвертьфінальному поєдинку проти Ісландії, в лідери бомбардирської гонки ЧЄ-2016, маючи в активі чотири влучні «постріли», вийшов півзахисник «триколірних» та мадридського «Атлетико» Антуан Грізманн. А по три голи на своєму рахунку мають ще двоє французьких збірників — Олів’є Жиру з «Арсеналу» та Дімітрі Пайє з «Вест Хему». Саме завдяки потужній креативній думці останнього збірна Франції може сподіватися на успішне протистояння з непохитними німецькими футболістами. Власне, за п’ять матчів, зіграних на Євро, збірна німецьких «гренадерів» («бундесмашина» має в своєму складі найвищих та найважчих футболістів ЧЄ-2016) пропустила лише один м’яч, який, до того ж, був забитий італійцями у чвертьфіналі з пенальті.
 
Протистояння Німеччини та Італії багато хто називав достроковим фіналом. Їхній поєдинок і справді вийшов достойним — у драматичному трилері німці вперше в історії великих футбольних турнірів змогли перемогти «Скуадру Адзурру». Проте подібною гучною афішею можна нагородити й півфінальну дуель німців та французів — на думку букмекерів, наразі саме ці дві команди мають найбільше шансів на тріумф.
 
Щодо іншого півфіналу, то в ньому очікується своєрідне «галактичне» дербі за участі двох зірок мадридського «Реалу». З одного боку — португалець Кріштіано Роналдо, з іншого — валлієць Гарет Бейл. Обоє футболістів у нинішньому сезоні виграли клубний чемпіонат Європи, відтак не дивно, що дух переможців «поселився» й у їхніх національних збірних. Примітно, що на шляху до півфіналу ЧЄ збірна Португалії не виграла ще жодного поєдинку в основний час. Утім на турнірах подібного рівня однієї лише майстерності, щоб голими руками взяти непідступну фортецю, буває просто замало. Упевненості та холоднокровності, з якою молоді «європейські бразильці» виконували 11-метрові удари в матчі з поляками, можуть позаздрити досвідчені майстри. А успішні виступи дебютантів Євро — валлійців та ісландців — узагалі заслуговують на окрему розповідь. 
 

ТАБЛО

Чемпіонат Європи. Чвертьфінали. Польща — Португалія — 1:1 (по пен. — 3:5; Левандовський, 2 — Саншес, 33), Уельс — Бельгія — 3:1 (Уїльямс, 31; Роб сон-Кану, 55; Воукс, 86 — Наїнгголан, 13), Німеччина — Італія — 1:1 (по пен. — 6:5; Озіл, 65 — Бонуччі, 78 (пен.), Франція — Ісландія — 5:2 (Жиру, 12, 59; Погба, 20; Пайє, 43; Грізманн, 45 — Сігторссон, 56; Б’ярнасон, 84).
* * *
Півфінальні пари: Уельс — Португалія, Франція — Німеччина.