Мертва вода: епідемію в Ізмаїлі ліквідовано

23.06.2016
У вівторок, 21 червня, мер Ізмаїла Одеської області Андрій Аврамченко розповів про непросту ситуацію в місті через епідемію кишкової інфекції. Він запевнив, що ситуація в лікарнях налагодилася. Завдяки активній роботі співробітників медустанов у лікарнях достатньо ліків і питної води. Також мер заявив, що до цих пір в ізмаїльських лікарнях чимало постраждалих: поки що на стаціонарному лікуванні перебуває 201 особа. Половину всіх постраждалих складають діти. Щоб уникнути другого спалаху епідемії, в місті досі діє над­звичайний стан. Усі міські кафе закриті, також істотно обмежений доступ до водойм для всіх жителів міста.
 
У санстанції ж не приховують, що ситуація ще далека від вирішення. Ще двадцять ізмаїльців протягом вівторка звернулися по допомогу до лікарів. Загальна кількість отруєних сягла вже 480 осіб. Карантин в Ізмаїлі продовжили ще на тиждень. Фахівці повторно візьмуть аналізи ґрунту, води і продуктів, щоб відстежити динаміку епідеміологічної ситуації. Комунальники досі чекають дозволу санітарних лікарів почати промивання водопроводу концентрованим хлором. На час обробки питну воду городянам будуть підвозити централізовано. А для лікарень і соціально незахищених громадян закуплять бутильовану воду.
 
«Сьогодні при загальному зниженні кількості хворих має місце збільшення кількості дорослих, які звертаються по лікарську допомогу. Причина передусім полягає у зневазі до суворого виконання елементарних правил санітарії та гігієни. Минулими вихідними поліції та прикордонникам доводилося витягувати з води людей, що купалися у водоймах, незважаючи на заборону, і наражалися на небезпеку підхопити кишкову інфекцію й заразити  інших. У зв’язку з цим нагадую про необхідність суворого виконання вимог санітарних норм і про тимчасову заборону на купання у водоймах», — заявив мер Ізмаїла. Ситуацію в Ізмаїлі повинні проаналізувати інші міста, підкреслив прем’єр-міністр Володимир Гройсман. Особливо ті, де також існує ймовірність підтоплень і потрапляння нечистот у водогін.
 
На урядовій нараді представники МОЗ та санепідемслужби спрогнозували, що в Ізмаїлі ще може бути невелике зростання захворюваності. «Через довгий інкубаційний період, який становить три тижні, можна ще очікувати підвищення захворюваності на вірусний гепатит А. Тому ми говоримо про локалізацію, але про ліквідацію заявляти рано», — говорить «УМ»  керівник Держсанепідемслужби України Святослав Протас. Раніше в МОЗ назвали причину масового отруєння в Ізмаїлі. Як повідомив в.о. міністра охорони здоров’я Віктор Шафранський, це сталося через потрапляння відходів iз туалетів приватного сектору у водопровідну мережу.
 
Нагадаємо, раніше  повідомлялося про спалах інфекції в Ізмаїлі, в результаті якого було госпіталізовано близько 400 постраждалих. Головною причиною масштабної епідемії називають ротавірус, який потрапив у вододогін міста. Рішення про проведення гіперхлорування мережі водопостачання буде прийнято після того, як влада Ізмаїла отримає офіційні розрахунки складу дезінфікуючих розчинів, а також офіційні рекомендації про місця їх застосування.