З «тюрми народів» — у рідні в’язниці

23.06.2016
Зокрема,  йдеться про більш ніж 18 представників кримськотатарського народу, засуджених у столиці анексованого Росією Криму за участь в акціях протесту.
 
Український омбудсман Валерія Лутковська відзвітувала, що їй вдалося врегулювати всі правові питання з цієї проблеми з її колегою з Росії Тетяною Москальковою. На думку правозахисників, утримання громадян України в тюрмах, розташованих на території окупованого Росією Криму, негуманне.
 
«Ми звірили списки засуджених, які зараз перебувають у СІЗО та ІК на території Сімферополя, а також обговорили механізми звернення людей до компетентних органів, — заявила уповноважена з прав людини у Верховній Раді Валерія Лутковська. — Таким чином, їх воля про повернення на підконтрольну Україні територію буде повністю виконана. Для людей, які перебувають під вартою, це досить істотне досягнення, адже тепер вони зможуть бути ближ­че до своїх родин, родичів та друзів».
 
Нагадаємо, що питання про переміщення засуджених з окупованої території на материкову Україну  порушували неодноразово. Зокрема, представники Міністерства юстиції України зверталися до колег iз Росії з вимогою про передачу всіх засуджених, які відбувають покарання у тюрмах на території окупованого Криму. Для багатьох людей, які перебувають за ґратами, це дуже важливо і принципово через той факт, що відбувати покарання бага­тьох засуджених відправляли у віддалені регіони Росії, зокрема в Ростовську область.
 
За словами народного депутата від фракції «Народний фронт» Андрія Помазанова, українська система виконання покарань має можливість розташувати всіх засуджених, які відбувають покарання на окупованих територіях, у разі їх передачі російською стороною.
 
«Наша система виконання покарань розрахована на більш ніж 200 тисяч в’язнів, — заявив Андрій Помазанов. — Якщо врахувати, що зараз у тюрмах України перебувають лише 70 тисяч осіб, стає зрозумілим, що наша система може забрати ув’язнених не лише з окупованого Криму, а й з інших регіонів, які були окуповані Російською Федерацією. 
Політик відзначив, що це добра можливість забезпечити наших громадян належними  умовами утримання під вартою.