Живи, школо!

23.06.2016
Живи, школо!

Сім’я переселенців з Авдіївки.

Лідер Радикальної партії Олег Ляшко долучився до проекту «Збережемо школу — допоможемо переселенцям». Завдяки цьому вже вдалося вберегти від закриття школу в Сос­ницькому районі на Чернігівщині.
 
Як відомо, на перше вересня 2016 року законодавчо визначено, що мінімальна  кількість учнів для загальноосвітніх шкіл має становити 25. За  відсутності встановленого мінімуму  бюджетна субвенція державою не передбачається, а увесь фінансовий тягар щодо утримання навчального закладу має взяти на себе сільська рада. На жаль, жодна з них не в змозі профінансувати витрати для повноцінного функціонування шкіл, а отже, школи, які налічують менше 25 учнів, мали б зачинити свої двері з 1 вересня. На Чернігівщині таких — понад 60. 
 
Саме тому рішенням бюро Сосниць­кої місцевої організації Радикальної партії Олега Ляшка затверджено проект: «Збережемо школу — допоможемо переселенцям», що перед­бачає збереження загальноосвітніх шкіл, насамперед малокомплектних, за рахунок збільшення контингенту учнів із числа переселенців із багатодітними сім’ями зі східних областей України.
 
До проекту активно долучився Олег Ляшко, який нещодавно на своїй сторінцi у Facebook звернувся до переселенців iз Донбасу, які втратили через війну з російськими найманцями і сепаратистами свої домівки, роботу, бізнес, — та закликав їх їхати на Чернігівщину.
«Результат виявився несподіваним. Після заклику Олега Ляшка нам почали телефонувати сотні людей, — розповідає Василь Волошко, голова Сосницької місцевої організації Радикальної партії Ляшка. — Організувати переїзд багатодітних сімей із різних куточків України — це дуже не проста і копітка робота, яка потребує злагоджених дій iз боку сільських голів, депутатів рад, директорів шкіл. Необхідно забезпечити їх житлом і продуктами харчування хоча б на перший період облаштування, надати присадибну ділянку, допомогти її обробити. Та й моральна підтримка має велике значення». 
 
Але ці труднощі поступово вирішуються. Головне — справа зрушила з мертвої точки. Багато переселенців виявилися багатодітними, а отже, проблема наповнюваності шкіл почала вирішуватися на очах. 
 
Так, у Змітнівській школі, яка була претендентом на закриття, на 1 вересня вже буде не 21 учень, а понад 40. І переселенці продовжують з’їжджатися, а це означає, що навчальний заклад матиме перспективу. А отже — діти Чернігівщини не змушені будуть iз 1 вересня шукати новий навчальний заклад за кілька кілометрів від дому. 
 
Приємно чути позитивні відгуки і переселенців, зокрема батька сiмох дітей Олександра Ващенкова з Авдіївки  Донецької області, а саме: «Я таких доброзичливих і гарних людей, як у Змітневі, у своєму житті не зустрічав». 
 
Нагадаємо, що минулого року на сесію Сосницької районної ради виносилося питання про призупинення роботи, а фактично  закриття трьох малокомплектних шкіл: Змітнівської, Киріївської і Лавської. Але, враховуючи протест сільських громад і педколективів, Сосницький осередок Радикальної партії Олега Ляшка організував акцію на їх підтримку і спільними зусиллями вдалося заблокувати це питання. Рішення про закриття шкіл не прийняте. Яка була мотивація закриття? Відсутність коштів у бюджеті й мала кількість учнів. І все ж таки гроші знайшлися, а школи рік працювали. 
Слова вдячності за підтримку, пов’язану з переїздом сімей, на адресу Ляшка не перестають надходити. А він у відповідь лише посміхається:  «Коли діти  і їхні батьки щасливі — і я щасливий», — каже політик.