Протести у Миколаєві: активісти вимагають повної заміни влади

22.06.2016
Протести у Миколаєві: активісти вимагають повної заміни влади

Активісти — корумпованій владі: побачимо, хто кого.

Рішення Президента України про відставку «губернатора» та заміну прокурора й голови поліції Миколаївської області поки що не виконано у повному обсязі. Тому активісти акції протесту Миколаєва прийняли резолюцію стояти до кінця та домагатися повного «перезавантаження» влади. На їхню думку, зараз у «місті корабелів» відбувається тихий саботаж доленосного рішення.
«У нас є інформація, що Вадим Меріков на даний час претендує на одну з високих посад у Миколаївській області, — заявив один з активістів громадської організації «Миколаїв SOS». — Керівник поліції області Віталій Гончаров лише тимчасово відсторонений від виконання своїх обов’язків, а ось прокурор області В’ячеслав Кривов’яз взагалі відмовився покинути свій пост та, як зазвичай, виконує свої обов’язки у повному обсязі. Всі ці обставини змушують нас діяти ефективнiше, але в рамках закону України».
 
Також прокурор Миколаївщини відверто вирішив не підкорятися вимогам Петра Порошенка та Юрія Луценка й вимагає надати йому аналогічну за статусом і зарплатою посаду в структурі прокуратури. На думку голови громадської організації «Центр аналітичних досліджень» Андрія Сенченка, Кривов’яз фактично продемонстрував свою неготовність підкоритися думці суспільства і Президента України. Ця ситуація дуже яскраво показує протистояння старої прокурорської системи спробам її змінити. Генеральний прокурор України для врегулювання конфліктної ситуації відправив до Миколаєва спеціальну комісію з тридцяти співробітників з центрального апарату, які проведуть комплексну перевірку діяльності всієї прокуратури області за той час, поки нею керував В’ячеслав Кривов’яз.
 
«Багато хто з прокурорів Миколаївської області зараз готовий «своїми руками придушити» людину, яка, прийшовши до Миколаєва та отримавши генеральське звання, зараз як «подяку» підставляє весь колектив обласної прокуратури, — аналізує ситуацію політолог Андрій Сенченко. — Ні для кого не секрет, що результати комплексної перевірки цілком можуть стати «братською могилою» для багатьох в апараті обласної проку­ратури».
 
Активісти громадсь­ких організацій Микола­їв­щи­ни вимагають офі­ційно оголосити рішення про звільнення від займаних посад усієї «верхівки» влади в Миколаївській області, а також заборонити зазначеним особам займати певні посади в органах державної влади та міс­цевого самоврядуван­ня про­тягом наступних п’яти років. Також, на їхню думку, необхідно забезпечити гласне й прозоре розслідування всіх корупційних скандалів, з якими Миколаївщина «прогриміла» на всю Україну. На думку протестантів, необхідно створити спеціальну комісію з проведення прозорого конкурсу за участю громадськості та публічне обговорення кандидатур на посаду голови обласної державної адміністрації, прокурора області, керівника обласної поліції та інших очільників органів виконавчої влади. Свої вимоги мешканці «міста корабелів» озвучили у спеціальній резолюції, яка буде відіслана першим особам нашої країни.
 
Повністю солідарний iз вимогами людей мер Миколаєва Олександр Сенкевич, який запропонував усім активістам акції протесту «Банду геть» узяти участь у відкритих конкурсах на вакантні посади, які зараз з’явилися в органах влади Миколаївської області. Нагадаємо, що самі учасники протесту заявили, що посаду «губернатора» Миколаївської області має зайняти колишній заступник Генерального прокурора України і екс-прокурор Одеської області Давид Сакварелідзе. Сам Сакварелідзе вельми скептично поставився до цієї заяви та відповів, що, виходячи з отриманого раніше досвіду праці на державній службі в Україні, він зрозумів, що зробити реальний прорив в окремо взятій області — завдання практично нездійсненне. На думку політика, необхідно, щоб «верхівка» влади України набралася політичної волі та провела необхідні реформи у загальнонаціональному масштабі.