«Вікно» в Європу

22.06.2016
«Вікно» в Європу

Гран-прі Баку — нова сторінка в історії «Ф-1». (Фото з сайта bakucitycircuit.com.)

Попри свою уособлену й вельми закриту політику Азербай­джан уже давно активно стукає в європейські двері. Недарма ж тут минулого року провели дебютний аналог Олімпіади — Перші Європейські ігри. А минулими вихідними у столиці Країни Вогнів пройшли ще одні поважні старти з доволі однозначною назвою — Гран-прі Європи «Ф-1».
Не секрет, що «королівські перегони» використовують як своєрідний провідник у цивілізований світ. Подібну функцію сполучення Західного світу з соціалістичним табором, починаючи з 1986 року, виконував Гран-прі Угорщини.
Тепер аналогічну функцію належить виконувати Гран-прі Баку.
Місцем перегонів «королівських» болідів стали вулиці столиці Азербайджану. Траса дуже схожа на «петлю» в Монте-Карло — вона виявилася не надто гостинною для чинного чемпіона світу Льюїса Хемілтона. Незнайомі та підступні повороти не дозволили йому завершити кваліфікацію. Стартувавши з десятої позиції в гонці, лідерові «Мерседеса» вище п’ятого місця прорватися не вдалося. Також його колега по команді й водночас головний суперник у чемпіонській битві Ніко Росберг тріумфально завершив дебютний Гран-прі Баку, здобувши таким чином п’яту перемогу в сезоні.