Синьо-жовтий діамант

22.06.2016
Синьо-жовтий діамант

Чемпіонат Європи в Холоні для українських грацій завершився бронзовим успіхом Ганни Різатдінової. (Фото з сайта newsru.co.il.)

Після Олімпіади-2012 у Лондоні як в українській, так і у світовій художній гімнастиці практично повністю змінилися головні дійові особи. Місце лідера в українській збірній грацій замість Аліни Максименко посіла Ганна Різатдінова. Право ж диктувати моду на світовій арені перейшло до росіянки Яни Кудрявцевої, котра підхопила чемпіонську естафету від володарки олімпійського «золота» Лондона та Пекіна, своєї співвітчизниці — Євгенії Канаєвої.
 
Кілька днів тому, на чемпіонаті Європи в ізраїльському Холоні, відбулися, так би мовити, передолімпійські оглядини, які продемонстрували світлі перспективи української худож­ньої гімнастики. Варто сказати одразу, що можливості конкурувати за олімпійське «золото» у нашої прими не буде. У російської збірної грацій уже не перший олімпійський цикл активно працює принцип «резервного живлення», коли до великих стартів підводяться дві практично рівні за силою спортсменки. Змагання в Холоні продемонстрували: якщо не Кудрявцева, то її змінниця — Маргарита Мамун — готові захистити найвищі позиції Росії в світовій художній гімнастиці.
 
Кадрові можливості вітчизняної художньої гімнастики не такі потужні. Для України Ганна Різатдінова — справжній діамант. У той час, коли більшість спортсменів iз Криму після анексії півострова змінили громадянство, вона продовжила гідно захищати звання найсильнішої гімнастки нашої країни. На ЧЄ вихованка школи Дерюгіних підтвердила сподівання своїх наставників про те, що вона небезпідставно вважається однією з медальних надій нашої країни на Олімпіаді в Ріо. Змагання в Холоні проходили за олімпійським регламентом — континентальні медалі розігрувалися лише в багатоборстві. 
 
І одне з трьох місць на п’єдесталі — поруч iз дуетом російських грацій — посіла саме наша співвітчизниця. Попри те, що за підсумками змагань Різатдінова зібрала лише третю суму балів, під час церемонії нагродження своєму бронзовому успіху вона, здається, раділа більше, ніж її опонентки. «Я дуже рада, що найголовніший старт перед Олімпіадою мені вдалося пройти достойно», — наголосила Різатдінова, яка в Холоні отримала від суддів рекордну для себе суму балів. Володарці «срібла» — Мамун — Ганна програла лише 0,4 бала. Не такою вже й захмарною виявилася перевага чемпіонки над українською гімнасткою. Фінальний «гандикап» Кудрявцевої над Різатдіновою склав менше одного бала...