«Довгожителя» СІЗО звільняють

17.06.2016
Горезвісного на півдні України кримінального «авторитета» та «довгожителя» СІЗО Володимира Шпінду випускають на свободу за так званим законом Савченко. Свого часу цей 30-річний чоловік майже десять років чекав, поки винесуть остаточне рішення суду в його справі. Його звинувачували в бандитизмі та організації серії замовних убивств на півдні України. Втім було помітно очевидну упередженість суддів, які свідомо затягували процес. Тому з цього приводу під стінами прокуратури Миколаївської області не раз проводили протестні акції.
Мешканець міста Херсон ще в 2014 році був засуджений до довічного ув’язнення за сім епізодів замовних убивств. Однак вирок Апеляційного суду України по «справі Шпінди» був скасований Верховним як винесений незаконно. У 2009 році Апеляційний суд Миколаївської області засудив Шпінду до вищої міри покарання — довічного позбавлення волі за замовлення вбивства Ігоря Панталія, директора одного з найбільших у Херсоні ринків.
«Доказову базу по цій справі було зібрано з порушенням чинного Кримінально-процесуального законодавства, — заявив на брифінгу суддя Апеляційного суду Володимир Царюк. — У підсумку, колегія суддів дійшла висновку, що довічне ув’язнення Володимиру Шпінді не може бути призначено через те, що це не відповідає вимогам закону України».
У підсумку, за сукупністю всіх злочинів Володимиру Шпінді було призначено покарання у вигляді 14 років позбавлення волі, з яких майже 10 років він відсидів у СІЗО Миколаєва.
Відповідно до змін, які були внесені до статті 72 КК України, згідно з так званим «законом Савченко», йому зарахували цей термін відбування покарання у розрахунку один день перебування в СІЗО як два днi тюремного ув’язнення.
Ситуація більш ніж неоднозначна. «Шпінда тривалий час був одним з активістів банди, яка орудувала в Херсоні, — розповіла дружина покійного підприємця Ігоря Панталія Світлана. — На ньому — одинадцять трупів, і вже зараз мешканці півдня України з жахом чекають того дня, коли він вийде на свободу».
Правозахисники Миколаєва впевнені, що парадокс «справи Шпінди» полягає в тому, що влада в Україні регулярно змінюється, а ось сама система правосуддя не встигає пристосуватися до нових реалій життя в країні. За словами громадського активіста Василя Крутчака, загальна система суддівського кумівства перетворила справу Володимира Шпінди на своєрідний зразок кричущої несправедливості.