Палять шини: У Миколаєві вимагають змінити місцеву владу

15.06.2016
Кілька десятків активістів палять шини, ставлять намети у центрі міста Миколаїв та чекають на приїзд Петра Порошенка.В очікуванні візиту Президента України учасники акції протесту «Миколаїв, вставай!» («Банду геть!») цілодобово чергують під стінами місцевої облдержадміністрації.

У південне місто з’їхалися активісти та АТОшники з Києва, Львова, Одеси, Херсона, Рівного, Волновахи, Маріуполя та інших регіонів нашої країни. Акцію підтримують представники громадської організації «Миколаїв SOS», а також прості городяни, які приносять протестувальникам їжу, одяг і навіть будматеріали для наметового містечка. Активісти акції «Банду геть!» хочуть домогтися від Президента України та Кабінету Міністрів кардинальних перестановок у всій вертикалі «верхівки» Миколаївської області. 
 
Імпровізована акція протесту в центрі Миколаєва спалахнула відразу ж після арешту скандальновідомого екс-«губернатора» Миколаївщини (Героя України, до речі) Миколи Романчука, якого «взяли» на отриманні хабара у 100 тисяч доларів. Уже зараз очевидно, що влада зробить спробу зам’яти це кримінальне провадження, тому громадські активісти вирішили взяти справу під свій контроль.
 
«Ми вимагаємо відставки «губернатора» Миколаївської області Вадима Мерікова та всієї його команди, — заявила активістка Ольга Вербицька. — Вже зараз абсолютно очевидно, що питання з наданням дозвільних документів на розробку кар’єру в Єланецькому районі сам Микола Романчук не міг вирішити без підтримки «губернатора». Крім того, цілком очевидно, що багато корупційних схем у нашому південному місті провертаються не без участі команди нинішнього голови обладміністрації.
 
На одному з наметів імпровізованого наметового містечка висить плакат із зображенням Олександра Музичка, більш відомого в народі як Сашко Білий. Активісти акції обіцяють, що народний депутат Дмитро Ярош проведе в Миколаєві зустріч iз виборцями най­ближчими днями.
 
«Ми не завершимо нашу акцію навіть у тому випадку, якщо станеться проста перестановка «пішаків» у Миколаївській облдержадміністрації, — розповів Роман Бойко, солдат миколаївської аеромобільної бригади, демобілізований із зони АТО рік тому. — Наша вимога: вибрати у керівники тільки тих людей, до яких у народу буде довіра».
 
Учасники акції «Банду геть!» вважають, що нове керівництво області та претендентів на ключові посади в місті Миколаєві необхідно вибрати за допомогою народного референдуму, а також шляхом проведення опитування всіх мешканців південного міста.