Драконо-котячий обід: цікаві кулінарні нотатки господині Лілії Масленко

15.06.2016
Драконо-котячий обід: цікаві кулінарні нотатки господині Лілії Масленко

Лілія Масленко.

У наш час глобальної інформатизації куховарити стало значно простіше: захотілося чогось смачненького з певних продуктів чи з певним смаком, зазираєш в інтернет — а там рецепти на будь-який смак. Але мене найбільше надихають охайні кухонні записнички господинь, як кажуть, із досвідом: усе записано від руки, сформовано по розділах, багато разів перевірено, з нотатками на полях, iз власними розрахунками кількості та ваги продуктів. Люблю зазирати в такі записнички, переписувати рецепти, слухати коментарі і поради господинь. Тому що такі рецепти — це стовідсотковий успіх на кухні, бо вони не раз і не два були перевірені на досвіді. 
Лілія Масленко — інженер iз Київщини, також має такий записничок, навіть цілу кулінарну книгу. При слові «книга» Лілія посміхається і дістає уквітчану маками та ромашками справжню велику книгу — ще одне творіння її рук. Мистецька творчість — її друге професійне «я», бо вона і картини пише, і власноруч робить красиві фотоальбоми, які можуть бути романтичним і просто щирим подарунком, дизайнер, до творчої думки якої прислухаються багато закоханих у красу людей. А ще великим призначенням жінки є творити красу на власній кухні, так вважає сама Лілія. У минулому майстер спорту, вона багато уваги приділяє смачному і правильному харчуванню родини. Каже, що насправді не потрібно на цьому «поприщі» хапати зірки з небес, впадати в крайнощі на кшталт суворих дієт чи рішучої відмови від певних продуктів, якщо вони не шкодять здоров’ю, а можна їсти все, проте в міру. І навіть ложка майонезу, якщо ви його дуже полюбляєте, піде тільки на користь, якщо ним ви заправите свіжу соковиту зелень, овочі чи гриби. 

Сніданок

Найперша страва в кулінарній книзі Лілії Масленко — омлет у лаваші. Рецептів омлетів є безліч, напевне, кожна господиня має у своєму розпорядженні і власні, і «запозичені». Лілія каже, що омлет у тонкому лаваші — це улюблений варіант омлету, який вона готує на сніданок разом із сином.

«Дуже ніжний, із зеленню, овочами, за бажанням, зі шматочком м’яса, він жодного разу не підводив нас, тобто заряджав енергією на весь ранок, створював відчуття маленького родинного свята нового дня. А потрібно на одну порцію два яйця, дві печериці, помідор (можна замінити соусом iз помідорів — який ви полюбляєте: приготуйте власний iз ложки томатної пасти, оливкової олії і кількох гілочок кропу — протушкуйте це двi хвилини на повільному вогні під кришкою або придбайте готовий), кілька гілочок кропу і листочків базиліку, спеції і лаваш. Яйця злегка збити, посолити, поперчити, додати подрібнені печериці та зелень і вилити на змащену маслом пательню.

Вогонь зробіть мінімальним, омлет має легко перевертатися. Коли він приготується, викласти його на лаваш, поверх — тонкими кружальцями помідор (або змастити кетчупом, ще — тонкими пластинами — відварене філе курятини) і закрутити. Нехай трішки настоїться ваш рулетик і сміливо починайте з ним свій день! 

Розумний розсольник

Бо смачний і дуже простий у приготуванні. Його рецепт я навмання відкрила в записничку Лілії, і вона відразу схвалила мою зупинку мандрами її кулінарних історій. Потрібно 500 г яловичих нирок, 2 солоні огірки (можна малосольні — якраз до сезону), 3-4 картоплини, морквина, по цибулині ріпчастої і порею, зелень, сіль, спеції. З нирок зняти плівку, почистити і замочити на годину. Потім нирки знову помити, залити водою і варити на повільному вогні годину. Далі їх подрібнити на кубики, додати так само подрібнені овочі і варити ще 20 хвилин. Наприкінці посолити і поперчити, додати спеції і зелень.

Салатні «котики» і дракони

Не хвилюйтеся, жоден котик, а тим паче дракон, при приготуванні салатів за рецептами Лілії не постраждає. Навпаки, ваш котик мав би пишатися, що ви назвете салат на його честь. А для цього потрібна куряча грудка (заздалегідь відварена), 200 г копченого м’яса, цибулина, пучок кропу, склянка подрібнених горіхів, гранат, 2 зубчики часнику і 3 ложки оливкової олії. М’ясо порізати соломкою, цибулю — півкільцями, кріп і часник подрібнити, з граната вибрати та очистити зерна. Змішати всі інгредієнти і заправити оливковою олією. Та такий салат будь-якого котика причарує!
 
Салат «Зелений дракон», як вимагає його назва, — всуціль зелений. Влітку можна сміливо «драконити» — зелені є навіть у надлишку! Знадобиться по пучку петрушки, кропу, зеленої цибулі, 2 свіжі огірки, банка (маленька) зеленого горошку, 3 відварені яйця, філе одного оселедця, склянка моркви по-корейськи, 2 відварені картоплини і відварений буряк.

Всі інгредієнти чистимо, беремо велику салатницю і приступаємо до створення власного дракона — шарами. Спочатку шар моркви по-корейськи, на неї — картоплю, потерту на крупній тертці, вище — порізане кубиками філе оселедця, далі — буряк, потертий на крупній тертці, горошок, свіжий огірок (потертий) і подрібнена зелень. Заправити олією. І не варто боятися драконів, особливо їх приготування, бачите, який це насправді простий процес. Зате вони можуть стати окрасою вашого столу.
 
Ви би зацікавилися салатом під назвою «Готую постійно!»? Так от і я зацікавилася. Під цим «грифом» у Лілії прихований смачний салат iз маринованих грибів, курячої грудки, 4 яєць, цибулини порей, банки горошку, пачки салатного майонезу і пучка зелені. Все подрібнюється, змішується ізаправляється, і нема чому ускладнювати життя і витрачати багато часу на приготування. Можна готувати швидко, але дуже смачно. 
 
Те саме стосується і салату «Грецький». Досить відомий салат, бо смачний. Думалося, що він і готується відповідно складно, але це не так, дивіться! Потрібно: 3 помідори, 2-3 огірки, один перець болгарський, червона солодка цибулина, маслини — 2-3 столові ложки, 150 г сиру фета, 2 столові ложки оливкової олії, орегано, сіль, перець. Так само, як і в попередньому рецепті, все подрібнюється, солиться, приправляється перцем, заправляється олією і готово!

Прості пироги

   Із вами траплялося таке, що ви зайшли в магазин по хліб, натомість купили стільки продуктів, що ледве підняли, а вдома з’ясували, що хліб-то ви і забули купити? Щось подібне було зі мною у випадку пирогів Лілії Масленко, бо її ревеневий пиріг мені давно хотілося спекти — рецепт його вона мені розказала усно, як тільки з’явилися стебла ревеню. Натомість я перегорнула весь кулінарний записничок господині, розпитала про всі секрети варіння, запікання і тушкування, інформації було багато і цікавої, тому про пиріг забула. Словом, знову відвідала Лілію: мотивація скуштувати хрумкий, запашний, соковитий літній пиріг iз румбамбаром була дуже сильною. 
 
Отож на 3 склянки борошна потрібно 3 яйця, склянка цукру, пачка маргарину, 5 столових ложок сметани, чайна ложка порошку для випічки. 
Маргарин розтопити. Борошно просіяти, змішати з порошком для випічки, додати в нього розтоплений маргарин, збитий iз жовтками і цукром. Влити ще й сметану і вимісити тісто. Розділити його на дві частини. Першу (більшу частину) викласти на вистелене пекарським папером деко і викласти в нього (повставляти в тісто) «штабелями» почищений і порізаний соломкою ревінь (300 г). Зверху викласти решту тіста, ще вище — білки, збиті з 3 столовими ложками цукру, і поставити в духовку на 40 хвилин при температурі 180 градусів. А через 40 хвилин уся кухня сповниться духмяним ароматом літньої випічки. Для такого «антуражу» обов’язково потрібні гості! Або рідні, бо ділитися таким смаколиком — ще один плюс у карму вам як господині. 
 
На цьому можна було би і закривати кулінарну книжку господині з міста Вишневе, що на Київщині, Лілії. Але я знову зачепилася за назву випічки «Все, що хочете!». Кажу Лілії, що я багато чого хочу, приміром полуниць, суниць, вишень, черешень, бананів, яблук, інших солодких дарів природи. І нічого не можу із собою вдіяти. Так от цей рецепт — саме на мій випадок. І знаєте, чим він ще цінний? Що майже до дір затертий, значить, найбільш популярний у родині Лілії.

«Насправді там нема що запам’ятовувати», — каже вона і пояснює, що це діти — донька і син — таким чином натякають на щось смачненьке, приготоване мамою. Всі діти люблять мамину випічку до чаю. Отож збийте чотири яйця до піни, додайте склянку цукру і продовжуйте збивати. Додайте половину чайної ложки соди, погашеної оцтом, склянку борошна і збийте до стану густої сметани. На змащене маслом деко викладіть «все, що хочете» — полуниці, приміром, чи порізані яблука, залийте їх тістом і відправте в духовку при температурі 180 градусів приблизно на півгодини (намагайтеся без потреби не відкривати духовку, щоб тісто не впало). Рум’яна шапочка пирога — знак того, що родинне чаювання вдасться! 
Смачного!
 

ДЕСЕРТ

Випробування полуницями
 
Наслухавшись таких рецептів, як зомбі чимчикуєш на базар — по полуницю чи «все, що завгодно». Є і полуниця, і все, що завгодно, слава Богу за новий врожай! Купуєш полуницю, а на додачу... рецепт, причому це вже безкоштовно! Дівчата-продавчині діляться одна з одною рецептом зефіру. Оце так випробування полуницями!
 
Домашній полуничний зефір — дуже смачний, ніжний, повітряний, десерт — iз легкою кислинкою. Барвистий, пухкий — справжня тобі чайна мрія! Будете в захваті, лише спробуйте! На півкілограма полуниці потрібно 40 г швидкорозчинного желатину, 300 г цукрової пудри, лимон. Полуницю помити, висушити і збити в блендері. Желатин залити 200 мл кип’яченої охолодженої води і дати набухнути. 
 
Поставити на вогонь, нагрівати, помішуючи, до повного розчинення желатину, до кипіння не доводити. Розчинений желатин влити в полуничне пюре, додати цукрову пудру, сік лимона, добре вимішати й охолодити до кімнатної температури. Охолоджену, але не до кінця застиглу масу збивати міксером на високій швидкості 7-8 хвилин, доки не посвітлішає і не загустіє.
 
Викласти збиту масу в форму, застелену харчового плівкою, розрівняти. Поставити в холод на 3-4 години.Охолоджене суфле порізати квадратиками чи іншими фігурками. Кожен шматочок обваляти в цукровій пудрі. І не випробовуйте себе і рідних — покуштуйте і пригостіть!