Літо на просторах світу

15.06.2016
Літо на просторах світу

Сонце, море, пляж.

Із настанням літа та офіційним відкриттям сезону відпусток у багатьох українців постало питання, куди ж поїхати відпочивати. «УМ» спробувала розібратись, де і за скільки можна наповнитись яскравими враженнями та емоціями. Отож, зважаючи на досить складний період у житті нашої країни та важке економічне становище, більшість цього року пріоритетом вважають саме відпустку в Україні. Серед основного: море, Карпати та Львів, від сімдесяти гривень на добу і до безкінечності.

Гайда на море

Тим, хто теплим літнім днем бажає відчути прохолоду солоної води, Причорномор’я відкриває свої простори. Перевагою все ж таки є Херсон та Одеса, які зачарують своєю архітектурою та колоритом звичаїв. У курортно-туристичному сезоні 2016 року ціни на відпочинок в оздоровчих закладах у приморській зоні Херсонщини охоплюють діапазон від 60 до 1,5 тис. гривень за добу. Про це поінформувала директор департаменту зовнішньоекономічної діяльності, туризму та курортів Херсонської облдержадміністрації Тетяна Волинець.

«За ціновою пропозицією відпочинок від 60-70 гривень за добу є. Це якісні варіанти, враховуючи такі речі, як телевізор, гаряча вода і навіть екскурсійне обслуговування. Що стосується найдорожчого відпочинку, то навіть є до 1,5 тис. гривень (за добу. — Ред.), тобто all inclusive, які включаються у той чи інший туристичний продукт», — розповіла вона «УМ».

Щодо дитячого відпочинку в приморських оздоровчих закладах області, то найнижча ціна за добу, за словами директора департаменту, стартує зі 140-150 гривень. А найдорожчий дитячий відпочинок — «це десь 500 гривень за добу», — зазначила пані Тетяна. 
 
Ситуація в Одесі також різниться цінами. Тут найнижчою є ціна за номер у санаторії, яка коливається в межах 120 гривень за добу, а готельний номер можна буде придбати за ціною від 550 грн. Проте перевагою приморських міст є також велика кількість приватних будиночків, квартир, кімнат. Тобто інколи навіть за сотню гривень можна винайняти досить пристойне житло.

Повітря, яке вбиває бактерії

Яремче недарма називають «зеленою перлиною» — гори, що обступили місто, не буяють зеленню хіба що взимку, коли дерева вкривають розкішні снігові шапки. Буково-смерекові ліси кожної пори року забезпечують яремчан першокласним видом із вікна. Навесні, у травні, бук розпускає листя: на тлі сірих гладких стовбурів ця яскрава, свіжа зелень здається чимось надзвичайним.

Улітку буки шурхотять розкішними кронами, а восени змінюють кольори — від жовтогарячого у вересні-жовтні до багряного у листопаді. Додайте до цього запах хвої та вічну смарагдову зелень смерек — отримаєте рецепт справжнісінького щастя. А ще Яремче — це смачна кухня з традиційних карпатських та європейських страв, сувенірні ринки, товари на яких і сувенірами не назвеш: вироби ручної роботи — розписна кераміка, вишиванки бісерні, ґердани, дерев’яні різьблені речі, товари з овечої шерсті, шкур, трав’яні збори, продукти бджільництва, карпатські настоянки, сири і ще маса всього, чого деінде ви не придбаєте.
 
Яремче — це водоспад Пробій, що гуркоче одразу в центрі міста. Це «Стежка Довбуша» — звитяжного ватажка опришків, за якого повстанський рух у XVIII столітті набрав небувалих масштабів. Це Вольєрне господарство, де оленів можна годувати яблуками з рук, а паркани — лише умовна огорожа між дикими звірами та людьми. Це нестримний Прут, неприступність якого часто вабить рафтерів та каякерів. Це багато дрібниць, зібраних докупи, що роблять відпочинок особливим, сповненим подій та вражень.

Столиця кави й шоколаду

Чому саме Львів? Це цілком зрозуміле запитання ставить перед собою кожен, хто робить вибір на користь цього міста. Запитання одне, проте відповідей багато. Так само, як багато подій, вражень та почуттів, що гарантовано отримає кожен турист. Це місто, як маленька країна, зі своїм колоритом, традиціями та невичерпними емоціями. Для гостей Львів цікавий саме своєю архітектурою. Можна нескінченно розповідати про пам’ятки міста Лева, та найбільший скарб ховається в невеликих вуличках, з вітражами старих будинків та звуками вуличної музики.
 
Особливість Львова — у розвиненій дешевій готельній інфраструктурі — хостелах. Винайняти тут нічліг можна від 50 гривень iз людини, і хто б не надавав перевагу розкішним готелям, місцеві все ж порадять витрачати кошти не на дах, а на каву й солодощі, яких на вулицях цього міста — море. 
Відпочивати в Україні — найдешевший варіант. Кількість внутрішніх туристів ніхто не рахує, бо офіційні тури вони купують рідко.

Дешевий сир буває не лише в мишоловці

Серед тих, хто поїде за кордон, найпопулярнішою залишиться Туреччина. Тамтешні оператори збільшили кількість реклами та акцій в Україні, аби компенсувати відсутність росіян. Лише трохи програє їй спекотний Єгипет. А от у дешевшу Болгарію їздять ушестеро менше людей.

«Більша кількість українців відпочивають, як тюлені, — вони виїжджають на узбережжя моря, де засмагають якомога більше часу. Їх не цікавлять історичні пам’ятки, екскурсійні програми», — каже туристичний агент. Тим, хто хоче зекономити, радить уже пакувати речі: «В серпні нереально буде знайти якийсь «гарячий» тур». Поки що варіантів тисячі, хоч на завтра. «Дивимось класичну Туреччину на сім ночей, на двох осіб — п’ятсот тридцять три долари», — додає агент. 
 
А от Андрій Костащук із Коломиї відпочинок планує та організовує самостійно. Зокрема, він витратив уп’ятеро менше у найдорожчій країні світу. «Із Варшави в Осло я прилетів за 5 доларів — це літаком», — хизується чоловік. Із собою Андрій мав рюкзак із консервами та спальником.

Норвегією їздив автостопом, їжу брав у супермаркетах задарма — прострочену. «Це дуже багата країна. Вони все викидають. І ти собі підійшов, узяв жменю — і в кишеню, знов жменю в кишеню, і все. Ти не помреш із голоду точно», — переконує Андрій. Хлопець об’їздив 11 країн і 14 островів. Тихим океаном плавав 5 місяців, на яхту взяли просто так — матросом. Бюджет кожної його поїздки — не більше ста доларів. Цього літа збирається до Ісландії. І всіх переконує, що будь-яка подорож може бути недорогою і приємною.