На Херсонщині від дощів страждають люди та гине урожай

14.06.2016
На Херсонщині від дощів страждають люди та гине урожай

Затопило.

Рясні дощі призвели до затоплення приватних будинків, підвалів та земель сільськогосподарського призначення відразу в декількох районах Херсонської області. В оселях у мешканців сіл Херсонщини вода знищує меблі, а на полях велика кількість опадів спричинила загибель урожаю пшениці, ріпаку та овочів. Через те що дощі не припиняються, ситуація вже близька до критичної: четвертий день рятувальники ДСНС, що в Генічеському районі, у цілодобовому режимі відкачують воду з домогосподарств людей. Численні колективні звернення до місцевої влади результатів поки що не дають.
«Потопи в нас утворюються після кожного дощу, але у цьому році вода затопила не лише підвали та підсобні приміщення, а й наш будинок, — нарікає Раїса Іваницька, мешканка Генічеського району. — У цьому році від великої кількості води в хаті провалилася підлога, постраждали меблі та побутова техніка. Довелося викинути холодильник, адже він не витримав напору стихії й просто згнив від великої кількості вологи у будинку».
Виною всьому — недобудована дренажна система, на функціонування якої своєчасно не виділили фінансування. Грошей вистачило лише на будівництво колодязів та прокладку труб. А ось на підключення та початок роботи всієї системи загалом — коштів забракло. За оцінкою фа­хівців, для вирішення проблеми підтоплення лише в Генічеському районі буде потрібно знайти не менше десяти мільйонів гривень.
«На жаль, проект iз порятунку від регулярних підтоплень так і залишився незавершеним через хронічний брак коштів, — прокоментував ситуацію начальник відділу житлово-комунального господарства Генічеської міськради Руслан Симоненко. — Через це досі відсутній навіть сам проект проведення робіт з облаштування дренажної системи у Генічеському районі».
Навіть ті дренажні системи, що зараз працюють у населених пунктах Херсонщини, просто не справляються з великою кількістю опадів, і люди часто-густо стають заручниками власних будинків, а їхнi городи та сади перетворюються на суцільні озера. У прес-службі обласного управління екології розповіли про те, що найбільш уразливими для підтоплення залишаються Генічеський, Новотроїцький та Цюрупинський райони Херсонщини. Особливо небезпечна ситуація склалася на ділянці вздовж Чорного моря і озера Сиваш, а також на локальних ділянках, розташованих у Генічеському районi. У цій зоні розташованi 52 населенi пункти, які регулярно страждають від підтоплення дощовою водою.
Ще сім років тому в Каб­міні було затверджено державну програму з боротьби з підтопленням сільськогосподарських районів Херсонщини. Однак через нестачу фінансування всі прогресивні програми з ліквідації підтоплення на Херсонщині просто «заморожують» на невизначений термін.