Фатальні укуси: вакцини для профілактики сказу надійдуть аж у липні

10.06.2016
«Залишки вакцини від сказу в Україні мінімальні — МОЗ», «Вакцини від сказу немає. Покусаних — тисячі», «На Львівщині кіт покусав п’ятьох людей: вакцини проти сказу в Україні немає», «Чоловік помер від сказу на Дніпропетровщині»…
 
Такі заголовки у ЗМІ останнім часом віддзеркалювали катастрофічну ситуацію, яка склалася з профілактичними ліками від небезпечної недуги. У Міністерстві охорони здоров’я пояснювали: це трапилось через те, що цю вакцину не закуповували в Україні протягом останніх двох років, і в регіонах її фактично не залишилося.
 
Необхідний препарат для екстреної профілактики і лікування сказу — в разі гострої потреби — родичі постраждалих змушені були шукати самотужки, замовляючи ліки за кордоном і переплачуючи за них «космічну» суму. Однак у випадку надзвичайної ситуації кожна година може стати фатальною. Якщо дитину чи дорослого вкусила тварина, хвора на сказ, — шансів на одужання немає, каже лікар-педіатр Євген Комаровський.
 
«Смертність від сказу — 100%. За всю історію людства не було жодного доведеного випадку, коли після виникнення симптомів хвороби настало б одужання», — застерігає фахівець.
 
І нарешті з’явилося світло надії: в Україні зареєстровано вакцину проти сказу! МОЗ України видало наказ № 511 від 03.06.2016 «Про державну реєстрацію лікарського засобу» щодо реєстрації медичного імунобіологічного препарату РАБІПУР®РСЕС АНТИРАБІЧНА ВАКЦИНА В.Р. для профілактики сказу.
 
Відтак препарат потрапляє до Державного реєстру лікарських засобів України, і його, як зазначається в наказі, зможе закуповувати спеціалізована організація. У даному разі — Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ). Меморандум про надання послуг із закупівлі між цим Фондом та МОЗ України підписано у жовтні 2015 року.
 
На офіційній інтернет-сторінці Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні вже з’явилася інформація щодо орієнтовних термінів поставок вакцин, які ЮНІСЕФ закуповуватиме за кошти Державного бюджету на 2015 рік. Згідно з графіком, поставки вакцини для профілактики сказу в Україні очікують до кінця липня цього року.