"Тутанхамон" таки сів: Блок Порошенка дистанціюється від Миколи Романчука

10.06.2016
"Тутанхамон" таки сів: Блок Порошенка дистанціюється від Миколи Романчука

З такими здiбностями рити тунелi — мене ж жодна тюрма не вiзьме.

Приморський районний суд міста Одеса з другої спроби обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою Героя України терміном на два місяці. При цьому суддя Юрій Кушніренко не в повному обсязі врахував вимогу військової прокуратури та визнав можливим знизити з 20 до 5,5 мільйона гривень суму застави, під яку обвинуваченого в отриманні великого хабара чиновника з Миколаєва можуть звільнити з-під варти.
 
Сам Романчук назвав усе, що відбувається з ним, «катастрофою» та поскаржився, що без підтримки друзів не зможе зібрати необхідну суму. На Героя України Миколу Романчука наділи наручники просто в залі Приморського районного суду міста Одеса та вивели під конвоєм.
 
За словами прокурора Михайла Верцімага, існує велика небезпека, що віце-«губернатор» Миколаївщини сховається від правосуддя так само, як раніше зник радник голови Миколаївської облради Геннадій Левченко. А перебуваючи на волі, високопосадовець зможе швидко «вирішити питання» з потрібними людьми. Підстав для таких побоювань більш ніж достатньо. Адже буквально за день до рішення Приморського суду Микола Романчук уже зникав iз поля зору правоохоронців у невідомому напрямку.
 
Нагадаємо, йому нібито стало погано після того, як Одеський суд упродовж п’яти годин так і не зміг винести рішення по справі. Карета «швидкої допомоги» доправила його до відділення кардіології однієї з міських лікарень Одеси. Там він пробув до ранку, а рано-вранці до чорного входу лікарні під’їхав на машині його син, який і відвіз Героя України у невідомому напрямку.
 
Про його місцезнаходження нічого не було відомо майже добу. Тільки пізно ввечері стали з’являтися чутки про те, що Миколу Романчука бачили в місті Миколаєвi. На думку радника міністра внутрішніх справ Антона Геращенка, все, що відбулося, — наслідок непрофесійних дій судді або прокуратури. Адже впродовж 72 годин рішення про запобіжний захід щодо Миколи Романчука так i не прийняли.
 
Вiдтак у миколаївського чиновника не було обмежень у пересуванні. Сам підозрюваний тодi заявив, що ховатися від правосуддя не збирається, i пообіцяв прийти в суд вчасно. Дійсно, на другий день він з’явився у суді разом зі своїми трьо­ма адвокатами, один з яких почав iз того, що повністю спростував усі звинувачення проти свого підзахисного.
 
— Мережа підземних лабіринтів дісталася Миколі Романчуку «у спадок» від минулого власника присадибних ділянок, — заявив у суді адвокат Сергій Маркін. — А золотий злиток йому подарували робочі суднобудівного заводу «Океан» на 50-річчя. Просто 3500 осіб скинулися по 10 гривень i купили цей золотий злиток!
 
Не менш «правдоподібно» спростовував звинувачення проти свого підзахисного адвокат і у справі з отримання хабара розміром у 100 тисяч доларів. Він сказав, що максимальну кількість доказів слідство має щодо радника голови Миколаївської облради Геннадія Левченка, який утік від слідства. Ось, мовляв, iз нього й питайте!
 
Тим часом стало відомо, що більшістю членів ради Миколаївської обласної партійної організації партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» прийнято рішення призупинити членство Миколи Романчука в цiй полiтсилi.
 
Нагадаємо, Героя України Миколу Романчука було затримано за підозрою в отриманні хабара розміром у 100 тисяч доларів разом із двома своїми спільниками, а четвертий учасник афери Геннадій Левчук зумів утекти від правоохоронних органів.
 
Під час обшуку чотирьох домоволодінь родини Романчуків у районі Миколаєва під назвою Балабанівка виявили сейфи з золотими злитками, старовинними іконами, антикваріатом, столовим сріблом. У сейфах також зберігалася «чорна бухгалтерія», яка доводить проведення корупційних оборудок.
 
Миколаївський «Тутанхамон» швидко став топовим героєм коміксів i карикатур, які активно розміщують у соціальних мережах українцi.