Білий прапор для Путіна: сенат Франції виступив за зняття санкцій із Росії

10.06.2016
Білий прапор для Путіна: сенат Франції виступив за зняття санкцій із Росії

В четвер під французьким Сенатом представники української діаспори вимагали збереження санкцій. (Фото з «Фейсбука» Алли Лазарєвої.)

Верхня палата парламенту Франції (Сенат) підтримала звернення до уряду країни з проханням поступово згорнути економічні санкції, впроваджені Європейським Союзом проти РФ. Усього в Сенаті 348 депутатів, «за» проголосувало 302 депутати, «проти» — 16. Таким чином, дану резолюцію підтримала абсолютна більшість парламентаріїв. 
 
Це — погана новина. А добра в тому, що згадана резолюція не є обов’язковою до виконання, вона лише містить рекомендацію для парламенту країни. Крім того, позиція Сенату йде урозріз із позицією президента Франції — як відомо, Франсуа Олланд висловився за збереження санкцій. 
 
І все ж тенденція закладається небезпечна. Адже в квітні Нижня палата парламенту Франції — Національна асамблея — також проголосувала за зняття санкцій щодо РФ. Тоді подібна резолюція була підтримана лише завдяки тому, що більшість провладних депутатів проігнорували голосування. 
 
Французький сенатор Клод Малюре назвав «білим прапором» для російського лідера Володимира Путіна резолюцію про пом’якшення санкцій щодо РФ, яку ухвалив сенат Франції. Про це повідомив посол України у Франції Олег Шамшур у своєму мікроблозі у Twitter. Хоча Путіну радіти зарано: остаточної капітуляції Європи не сталося. Очікується, що рішення про продовження санкцій проти РФ буде ухвалене Радою ЄС у найближчі тижні.
 
Тим часом посольство України у Франції закликало французький уряд зберегти «твердість» та «мудрість» у питанні збереження санкцій, впроваджених проти РФ.