Підробка для нелегала

03.06.2016
Чеські поліцейські повідомили про викриття злочинної мережі, яка спеціалізувалася на виробництві та розповсюдженні серед мігрантів підроблених литовських документів, що давали можливiсть перебувати в Європейському Союзі. Серед 10 підозрюваних, які були затримані по всій Чехії, п’ятеро — з України, решта представляє інші країни пост­радянського простору, повідомляє «Радіо «Свобода».
За словами речника поліційного підрозділу боротьби з організованою злочинністю Павла Хантака, підозрюваним висунуто звинувачення щодо підробки документів і сприяння нелегальному перебуванню в Чехії. Цим людям загрожує до 10 років позбавлення волі.
Підроблені документи (паспорти, ідентифікаційні номери, водійські права) було перевезено групою з Литви, де їх було зроблено, до Чехії та інших країн ЄС. Хантак додав, що сім мігрантів iз такими підробленими документами були затримані в Чехії. Він зазначив, що ці люди не мають права залишатися в ЄС.
Чеська поліція оприлюднила відео операції із затримання нелегальних перевізників людей. Міжнародну мережу злочинців викрили завдяки спільній роботі правоохоронців Чехії та Греції за підтримки поліції ЄС — Європола. Речник грецької поліції Теодорос Кронопулос розповів про інші подробиці операції: «Кримінальна мережа включала дві організації, що діяли разом. Вони переправляли мігрантів нелегальними маршрутами із використанням підроблених або вкрадених документів. Вони навіть використовували повітряний транспорт. Група діяла впродовж двох років».
Слідчі кажуть, що для підробки документів злочинці часто використовували бланки литовських паспортів. Із мігрантів за таку послугу брали від 100 до 3000 євро. Європейські правоохоронці вже неодноразово викривали групи зловмисників, що наживаються на шукачах притулку, які прагнуть у будь-який спосіб потрапити до Євросоюзу. 
 

А ТИМ ЧАСОМ...

Комісар ЄС у справах міграції Дімітріс Аврамопулос на прес-конференції у Лісабоні на презентації останнього річного звіту Євро­пейського центру моніторингу наркотиків і наркоманії повідомив, що мігрантiв можуть використовувати для контрабанди наркотиків до Європи, хоча справжні масштаби цього прецеденту ще не вiдомі. Передусім iдеться про вже встановлені факти контрабанди кокаїну з Сирії. «Контрабанда кокаїну пов’язана з терористичними групами, які задіяні в сирійському конфлікті, і ми про це знаємо», — додав комісар. «Ми оголосили війну контрабандистам, які не вагаються використовувати людей у відчаї», — наголосив він.