Чуть-чуть до траншу

02.06.2016
Перевірка нервів офіційного Києва та штаб-квартири Міжнародного валютного фонду ось-ось може завершитися виділенням нам чергового траншу кредиту «стенд-бай». Щоправда, шлях до цього «ось-ось» виявився доволі тернистим і суттєво довшим, ніж ми сподівалися раніше. 
Позавчора Україна так і не підписала обновлений меморандум із МВФ. «Документ, розкритикований керівниками деяких фракцій парламенту, перебуває на стадії розгляду. Проводяться консультації», — повідомив перший віце-прем’єр-міністр Степан Кубів. 
Місія Фонду, як відомо, завершила роботу в Україні ще 18 травня. Вердикт з українського питання — давати гроші чи ще ні — має бути винесений у липні. Тоді ж, як очікує Степан Кубів, наша держава зможе отримати 1,7 млрд. доларів. 
Усього ж за чотирирічною програмою МВФ Україна мала отримати 12,348 млрд. SDR, що становить за нинішнім курсом 17,11 млрд. доларів. Київ отримав 5 мільярдів першого траншу і готувався торік прийняти ще три порції грошей — по 1,63 млрд. доларів. Але нам надали лише другий транш. Третього ж, який мав надійти не пізніше осені минулого року, наша країна чекає і досі. 
Оскільки і так невеликі суми коштів на тривалий час зависли, в урядовців Кабміну Арсенія Яценюка з’явилася ідея попросити про об’єднання третього і четвертого траншів. Проте у Вашингтоні від такої ідеї були не у захваті, і, зрештою, Степан Кубів висловив офіційну позицію уряду: ми не будемо просити про таке прискорення виконання програми. «Ми провели роботу у відповідності до регламенту, який існує. І який український уряд змінювати не буде. Ми домовилися, що змінювати не можна: що є, те і є», — пояснив чиновник. 
Сьогодні, як пояснив міністр фінансів Олександр Данилюк, до остаточного варіанта сторони ще не дійшли. «Ми доробляємо меморандум, остаточної версії ще нема», — сказав очільник Мінфіну. Найодіозніший пункт — про підвищення пенсійного віку — з тексту угоди прибрано. Про це ще раніше заявив віце-прем’єр Павло Розенко. «Будуть задіяні інші механізми для наповнення Пенсійного фонду, окрім підняття віку виходу на пенсію», — уточнив урядовець. 
Та, навіть попри це, у Верховній Раді є активні противники угоди з Міжнародним валютним фондом, найзапекліші — «Батьківщина» і Радикальна партія. Олег Ляшко вимагає від уряду негайно оприлюднити текст меморандуму, а також провести публічне обговорення кожного пункту в парламенті. Експерти зазначають, що йдеться про публічну боротьбу з МВФ задля підвищення власного політичного рейтингу. А іншого шляху, окрім як співпраця з Фондом, у нашої країни нині немає. І, навіть прийшовши до влади, ті самі сьогоднішні противники угоди з МВФ почнуть негайно з ним домовлятися. Проте час для відновлення економіки України вже буде упущено, а наступні умови донора стануть ще жорсткішими. 
Учора нардепи провалили голосування за законопроект №4503 про функціонування ринку природного газу, який необхідний для продовження діалогу з Фондом. Раніше спікер Верховної Ради Андрій Парубій обіцяв, що до кінця нинішнього тижня парламент ухвалить дві третини законів, які дозволять нам продовжити діалог із фінансовими донорами. 
Тим часом Нацбанк учора доповів, що всі принципові моменти меморандуму вже узгоджено. «Національний банк України виконав усі умови програми розширеного кредитування Міжнародного валютного фонду, — сказала очільниця регулятора Валерія Гонтарева. — Ми виконали всі умови програми розширеного кредитування МВФ, що стосуються діяльності Національного банку, і наразі очікуємо на якнайшвидше завершення другого перегляду програми». 
Але без ухвалення необхідних для співпраці законів шлях до третього траншу може виявитися ще довшим, ніж навіть прогнозували скептики. 
 

А ТИМ ЧАСОМ...

НАБУ перевірить Нацбанк
Хмари продовжують згущуватися над керівництвом Національного банку України. Національне антикорупційне бюро підозрює службових осіб НБУ в незаконному виділенні протягом 2014-2015 років рефінансування сiмом банкам, що призвело до розтрати 12 млрд. грн. Про це йдеться в низці ухвал Солом’янського районного суду міста Києва, до якого звернулося НАБУ по дозвіл вилучити необхідні документи щодо рефінансування НБУ. 
Йдеться про банки «КБ Південкомбанк», «Банк «Київська Русь», «Міський Комерційний Банк», «Автокразбанк» («АКБ Банк»), «Терра Банк», «Дельта Банк» та «Банк Таврика». Саме ці фінустанови отримали рефінанс, і, як зазначили експерти, на доволі непрозорих умовах. За даними Фонду гарантування вкладів, сьогодні всі банки, які НАБУ включила до переліку учасників змови з НБУ, ліквідовані або перебувають у стані ліквідації.
 

ДО РЕЧІ

Банки падають... Але дуже стабільно!
Міжнародна рейтингова агенція Moody’s поліпшила прогноз банківської системи України до «стабільного» з «негативного». Своє рішення аналітики пояснюють очікуванням відновлення економки країни в наступні 12-18 місяців, що дасть змогу стримати подальше погіршення якості банківських активів.
Moody’s також вважає, що зростання гривневих депозитів і обмежене рефінансування сприятиме поліпшенню фінансування банків протягом наступних 12-18 місяців, підтримуючи стабільний прогноз. При цьому стабілізація гривні допоможе сповільнити зниження платоспроможності банків.
Агенція очікує, що в 2016-2017 роках відбудеться повільне відновлення зростання економіки України, після того як протягом останніх 2 років було падіння на 15%. Крім того, дефіцит держбюджету України, ймовірно, залишиться у межах цільового показника 3,7% ВВП відповідно до вимог Міжнародного валютного фонду через реформи в податковій сфері і скорочення субсидій на газ. Проте міжнародна фінансова підтримка залежатиме від подальшого прогресу економічних і політичних реформ, в тому числі від ефективності боротьби з корупцієї.