Тендер назріває

12.10.2004

      Так нещодавно заявили представники Міністерства охорони здоров'я України, Державного департаменту з питань виконання покарань та Світового банку. Володимир Романів, керівник групи впровадження проекту «Контроль за туберкульозом та ВІЛ/СНІДом в Україні», назвав це наступним «рубіжним» етапом і сказав: «Ми майже завершили підготовку тендерної документації, зокрема, у нас готові технічні специфікації на лабораторне обладнання за кількома компонентами проекту. Процедура закупівель дуже серйозна, передбачає всебічний аналіз». «Оскільки документація вже майже готова, скоро ми дамо у засобах масової інформації відповідне оголошення, після чого два місяці будемо приймати заявки. А відтак ще місяць відводиться на їх ретельний перегляд», — додав Володимир Романів.

      Томас Палу, старший спеціаліст з питань охорони здоров'я у Європі та Центральній Азії Світового банку, який був на прямому телевізійному зв'язку з Вашингтоном, підкреслив, що епідемія туберкульозу тягне за собою значні людські та економічні втрати. «Близько 1,3 мільйона людей у світі хворі на ВІЛ/СНІД, і значну кількість до цієї цифри додає Україна», — сказав він.

      За словами заступника міністра охорони здоров'я Володимира Загороднього, у нас є перспективи поступового подолання епідемії. «Ми сьогодні можемо говорити про зниження темпів росту захворюваності, зниження темпів розповсюджуваності, зниження темпів смертності», — сказав заступник міністра.

      Як писала «УМ», на подолання епідемії туберкульозу та ВІЛ/СНІДу в Україні виділяється загалом 81 мільйон доларів, з них 60 мільйонів у вигляді позики на 20 років надає Світовий банк. Проект має три основні компоненти — «Туберкульоз», «ВІЛ/СНІД», «В'язниці» й розрахований на чотири роки.