Не кашляй!

12.10.2004

      Можливо, ви вірите рекламі, коли вам пропонують всілякі солодкі протикашлеві сиропи. А от американські вчені з'ясували, що стан хворої дитини поліпшується, навіть якщо їй дати на ніч простий цукровий сироп — теплу водичку з кількома ложками цукру. Мабуть, уся справа в психології.

      Так, в одній із дитячих лікарень штату Пенсильванія у дослідженні взяли участь сто пацієнтів від двох до вісімнадцяти років. Частина з них вживали на ніч ліки  з вмістом декстрометорфана, речовини, яка має пригнічувати кашель, та антигістамінний препарат димедрол, і частина — простий цукровий сироп. А самі батьки оцінювали інтенсивність кашлю і наскільки він заважав спати, повідомляє сайт http://mednovosti.ru. За спостереженнями лікарів, ефективність ліків та сиропу була однаковісінькою.

      Отож лікарі радять не «купуватись» на яскраві реклами і витрачати гривні на модні сиропчики, а використовувати дешевші й безпечніші засоби — побільше пити, частіше робити вологе прибирання.

      Узагалі, застуджене горло найперше варто не дратувати харчами та гарячими напоями. Їжа справляє як термічну, так i хімічну дії на горлянку, так само дратує його слизову оболонку гаряче питво. Пам'ятайте, ваш чай «від кашлю» повинен бути теплим, а не гарячим, а то він може справити прямо протилежну дію. Крім того, всупереч розповсюдженим переконанням, цитрусові — лимон — краще не додавати до чаю. Річ у тім, що кисле середовище сприяє розмноженню мікробів. Так само краще не вживати сильногазовані напої — вони дратують горло.

      У їжі слід віддавати перевагу овочевим рагу, розваристим кашам, супам та бабусиним киселям. Краще відмовитись від гострого, смаженого і соленого, поки ваше горло не повернеться до норми.

      Ще, кажуть народні порадники, від кашлю допомагає настій житньої соломи. Проблема лише в тому, де цю солому добути, наприклад міському жителю...

      Одним із таких народних рецептів є також суміш гірчиці з медом. Суміш дійсно чудодійна, особливо,  якщо хтось наважиться приймати її всередину... Отож будьте здорові й не кашляйте!