Яка користь від прагматизму?

12.10.2004

      На роль молодіжної збірної існують різні погляди. Ми, схоже, стали правонаступниками «совкового» підходу, коли від футболістів вимагали результату в будь-якому віці. А в підсумку доводилося бачити юніорські міжнародні успіхи і... відсутність якісного поповнення для національної збірної. Після перегляду відбіркового матчу чемпіонату Європи (U-21) Україна — Греція охоче вірю Олегу Блохіну, що з «молодих» ще ніхто не «дозрів» до першої команди. І не тому, що їм бракує таланту чи старанності. Просто наставники 19—20-річних вчать прагматизму, пригнічуючи найменші паростки творчого зростання.

      Звичайно, ніхто не закликає, щоб новий тренер Олексій Михайличенко, щойно прийшовши на місток, дозволив цій команді грати в так званий романтичний футбол. Але, вибачте, ігнорувати тактичне «навчання» цих хлопців теж не можна. Що протиставили українці примітивній тактиці гостей з англійськими «закиданнями» м'яча в напрямку «копії» Ангелоса Харістеаса — Евангеліоса Манціоса? Як завжди, найкраще ми впоралися з нейтралізацією — Олександр Яценко зміг «з'їсти» Манціоса. Хоча в діях підопічних Михайличенка була незрозуміла нервозність (на початку матчу Дмитро Чигринський та Микола Іщенко дозволили відразу двом грекам вийти віч-на-віч із нашим голкіпером), можливостей для конструктивних дій вистачало. Проте колективні дії команди виглядали посередніми — лідери «Динамо-2» Алієв, Воробей, Мілевський демонстрували «техніку» на «чистих» м'ячах. Коли ж доводилося за частки секунди «вирішувати» епізод, невизнані «генії» губилися. Один лише Артем Мілевський після перерви двічі виходив сам на сам із грецьким голкіпером, подібні моменти були і в Самборського з Воробеєм...

      Таких еллінів треба було обігрувати з великим рахунком, а що ми маємо? Перемогу, автором якої став північноірландський арбітр. Девід Малкольм, який не «свистів» і більш жорсткі зіткнення, несподівано призначив пенальті за порушення проти Дмитра Воробея, який навіть не володів м'ячем. Олександр Алієв реалізував свій шанс із «позначки», хоча Орестіс Карнезіс вгадав напрямок удару і ледь не відбив м'яча.

      Михайличенко скаже після матчу: «Нам пощастило, що ми відкрили рахунок до перерви. У другому таймі нам вдалося реалізувати свій потенціал у контрaтаках». Цікаво, що тренер називає «реалізацією», якщо за весь матч українці не завдали жодного (!!!) удару в площину воріт? На мій погляд, екс-тренер «Динамо» зараз перебуває не в найкращому психологічному стані, про що свідчить його «втеча» з прес-конференції вже після першого питання. А, по-друге, його слова «ми прагнули побудувати гру так, щоб зняти небезпеку біля своїх воріт», здається, не відповідають атакуючому потенціалу нашої команди. Команди, яка вже хором уміє співати Гімн України.

Відбір до ЧЄ-2006 (U-21)

Група 2

Україна — Греція — 1:0

      Гол: Алієв, 25 (пен.)

Албанія — Данія — 1:2

Туреччина — Казахстан — 1:0

Турнірне становище:

            І     В     Н     П     М     О

1. Данія    2     2     0     0     5—3   6

2. Україна  3     2     0     1     4—3   6

3. Грузія   2     1     1     0     2—1   4

4. Греція   3     1     1     1     3—3   4

5. Туреччина      3     1     1     1     2—2   4

6. Албанія  3     0     1     2     3—5   1

7. Казахстан      2     0     0     2     0—2   0