Били, били, але грецький горіх так і не розбили

12.10.2004
Били, били, але грецький горіх так і не розбили

Андрій Шевченко нарешті перервав 4-річну безгольову серію в матчах за збірну в Києві. (Фото УНІАН.)

До матчу

      Незрозуміло чому, але більшість українських журналістів та спортивних видань напередодні двох поєдинків національної збірної проти греків і грузинів у кваліфікації «мундіалю»-2006 вимагали від наших футболістів лише двох перемог. Та й опитані тренери команд вищої ліги у переважній більшості пророкували «синьо-жовтим» дві перемоги.Саме з цього приводу вже після зустрічі з еллінами прорвало напруженого Олега Блохіна: «Не треба нагнітати пристрасті, «накручувати» футболістів, глядачів, адже тепер навіть у разі нічиєї всі негативні емоції вболівальників битимуть бумерангом по команді. Не кажи «гоп», поки не перестрибнеш». Наставник має рацію. Треба дивитися на речі реально: до українців, які посідають 80-й рядок світового рейтингу, приїхала в гості команда, яка стала чемпіоном Європи не просто так.

      На жаль, далеко не всі з 82 тисяч прапорів, якими ФФУ планувала обдарувати глядачів на НСК «Олімпійський», знайшли своє пряме застосування. Київська публіка надто вимоглива до рангу суперника, який приїздить до столиці, і віддала перевагу «Байєру», а не збірній Греції, заповнивши арену на три чверті. Частина прапорів лишилася «неохопленими», зокрема, й через дощ та прохолодну погоду. У резульаті дехто мав прапор не в руках, а замість спідниці.  Можливо, національні стяги краще було б роздавати вболівальникам при купівлі квитків, ніж розкладати на мокрі й брудні сидіння стадіону?

      Наші футбольні керівники для виконання Державного гімну вирішили знову запросити Олександра Пономарьова, хоча більшість фанатів вважають його «нефартовим». Натомість приємно, що майже всі гравці національної збірної тримали руку біля серця, а дехто й підспівував. Навіть Шевченко іноді ворушив губами!

Початок. Розстановка

      Склад чемпіонів Європи був майже оптимальним — не вистачало хіба що травмованого голеадора «Панатинаїкоса» Пападопулоса. Та ще автор вирішальних голів у півфіналі та фіналі Євро-2004 — Ангелос Харістеас — через ушкодження розпочав матч на лаві запасних.

      Щодо господарів, то звітна зустріч продемонструвала, що проблема правого захисника існує не тільки в «Динамо», а й у національній збірній. Цього разу Блохін відрядив на цю позицію центрального захисника «Дніпра» Володимира Єзерського. Ще про оборону. Федоров і Несмачний утримують місце в основі збірної, а чому при цьому не потрапляють до стартового складу «Динамо», яскраво продемонстрував епізод наприкінці першого тайму, коли Яннакополус проскочив повз них і завдав удар головою з п'яти метрів (на щастя, просто в руки Шовковському). Звичною справою — руйнуванням атак супротивника в центрі поля — займалися Тимощук і Шелаєв. І якщо капітан «Шахтаря» міг ще віддати точний пас, то в хавбека «Дніпра» з цим були явні проблеми. У другій половині гри на тлі втоми брак техніки заважав уже багатьом нашим гравцям, про що казав після матчу й Блохін: «Не могли віддати пас ні вперед, ні назад». За такою ситуації постійні виноси, як це не сумно, виглядали правильними рішеннями, бо недоречний ризик міг призвести до голу у власні ворота. Організацією атак займався найбільше Андрій Воронін. Форвард «Байєра», який нещодавно засмутив Шовковського у Лізі чемпіонів, як Фігаро, допомагав розігрувати м'яч і на обох флангах, і в центрі, та ще й устигав сам загрожувати Нікополідісу. Після довгого пасу Русола кіпер греків лише кінчиками пальців відвів загрозу.

      За наявності вищезгаданих проблем із технікою та розіграшем м'яча низом у центрі поля тактика українців зводилася до довгих пасів уперед «за комір» захисникам, де прудконогі форварди мали чіплятися за м'яч і утримувати до підходу основних сил. Саме після такого пострілу захисника від своїх воріт Андрій Воробей вискочив сам на сам з Нікополідісом, але вкотре вже не зумів скористатися чудовою нагодою.

      Активність українців могла бути винагороджена ще в першій чверті зустрічі, але описані вище та ще декілька напівмоментів реалізувати не вдалося. Не дуже помітний був Андрій Шевченко; можливо, міланському форвардові дещо бракувало взаєморозуміння з партнерами, яке, до речі, награється у товариських матчах, а їх наш іменитий легіонер не надто полюбляє.

Продовження. Горох, стіна, гол

      Сколихнув публіку сольний прохід Олега Гусєва з флангу до центру штрафного майданчика греків, але удар 21-річного півзахисника воротар парирував. Греки активізувалися в останні 15 хвилин тайму. Особливо ефективно діяв Карагуніс, але, крім згаданого удару Яннакополуса, нічого суттєвого не створили.

      А на самому початку другого тайму підкручений штрафний з флангу у виконанні Шевченка нагадав усім гол Андрія у матчі п'ятирічної давнини проти росіян. Цікаво, що й тоді на календарі було 9 жовтня. Нікополідіс, як і Філімонов у «Лужниках», не втримав мокрий м'яч у руках, пропустив між ногами й побачив уже за спиною. 1:0! До речі, таким чином Шева перервав 4-річну (!) гольову «засуху» в офіційних матчах у Києві — востаннє він забивав на «Олімпійському» у вересні 2000-го у ворота поляків, коли «синьо-жовті» програли — 1:3.

      На хвилі успіху наша команда могла добити дещо приголомшених чемпіонів Європи. Українці навіть не без успіху застосовували підзабутий з часів Лобановського пресинг. Імовірно, найкращим на полі виглядав Воронін, який, крім іншого, ще й заводив публіку та партнерів — схоже, відчув себе одним з лідерів колективу. Тоді як Шовковський грівся без роботи, Нікополідіс виправився, зреагувавши на небезпечний удар головою Русола. Здавалося, контратаки можуть принести повторення рахунку 2:0 у матчі з греками дворічної давнини. Але у гостей були свої козирі, і головний — Король Отто.

«Джокери» відновлюють рівновагу

      Поступитися в Україні після програшу на старті «кваліфайну» в Албанії для чемпіонів Європи було б уже занадто. Німецький тренер греків Отто Рехагель нервово пояснював своїм підопічним, що треба робити. А незабаром зробив свій хід, випустивши на поле рятувати гру Харістеаса і Цартаса. Нагадаємо, що саме ця парочка минулого року за три хвилини до кінця матчу у Греції вирвала перемогу в українців. Гості активізувалися, створюючи «пожежі» у штрафному Шовковського. Заміна не надто ефективного Воробея на Гусина декларувала наміри Блохіна дбати про захист своїх воріт. Саме з боку динамівця іспанський арбітр Мануель Гонсалес зафіксував дуже сумнівне порушення правил в стрибку поруч із Делласом. Майстер довгих передач і «стандартів» Вассіліс Цартас використав свій шанс на всі сто — м'яч, пущений із 26 метрів, пролетів над стінкою в інший від Шовковського кут, і голкіпер, попри відчайдушний стрибок, виявився безсилим. За якимось дивним збігом обставин, уже вкотре гол у наші ворота відбувся, коли глядачі запустили на трибунах «хвилю».

      В останні 10 хвилин втома заважала обом командам витиснути з гри щось більше ніж нічия. Такий результат визнав закономірним і українець за паспортом, але грек за місцем проживання Олег Протасов, котрий нещодавно як тренер став чемпіоном Греції разом з «Олімпіакосом»: «Команди мене нічим не здивували, такого футболу я й очікував. Мені здається, що загальні шанси українців на вихід з групи вищі, ніж у греків».

      У підсумку, такий результат виявився справді прийнятним для обох сторін. Українці очки втратили, але греків у турнірній таблиці вперед не пропустили. Наступний суперник — лідер групи за втраченими очками — грузини, послаблені відсутністю дискваліфікованого Кахи Каладзе. Навряд чи завтра у Львові Україну очікує легший двобій, ніж у суботу. Кавказці під керівництвом француза Алана Жиресса до цього відстояли нічию на берегах Босфора і здолали непростих албанців. Думається, шанс України полягає в тому, що в нашій групі підібралося багато конкурентоздатних команд, які відбиратимуть очки одна в одної. Тож наші можливі втрати у матчах з не надто сильними збірними компенсуватимуться розділом очок між іншими командами групи.

 

ТАБЛО

      Україна — Греція — 1:1

9 жовтня. Київ, НСК «Олімпійський». 60 тисяч глядачів

      Суддя — Мануель Гонсалес (Іспанія)

      Україна: Шовковський, Єзерський, Федоров, Русол, Несмачний, Гусєв, Тимощук, Шелаєв (Закарлюка, 86), Воронін (Белік, 90+2), Воробей (Гусин, 65), Шевченко

      Греція: Нікополідіс, Сейтарідіс, Деллас, Капсіс, Фіссас (Цартас, 70), Кацураніс, Басінас (Георгіадіс, 80), Карагуніс, Загоракіс, Яннакополус (Харістеас, 61), Врізас

      Голи: Шевченко, 48 — Цартас, 82

      Попередження: Шелаєв, 27 — Загоракіс, 31

 

ПІСЛЯМОВА

      Олег Блохін, тренер збірної України:

      — Те, що я обіцяв, команда повністю виконала: билася з першої і до останньої хвилини. Думаю, що в першому таймі ми тактично переграли грецьку команду. Якби ще використали ті моменти, які мали, то, мабуть, і рахунок, і психологічний стан у другому таймі у нас були б зовсім іншими.

      Збірна Греції, яка є чемпіоном Європи, складена з виконавців, котрі грають у провідних клубах Європи і мають ігрову практику у матчах, де напруга завжди така, як сьогодні. Я ніколи не говорю про суддівство, але думаю, що штрафний, з якого нам забили м'яч, був вигаданим.

      Звичайно, перемозі ми б раділи більше, ніж нічиїй, але і цей результат я вважаю нормальним. Я не в повній мірі задоволений діями Шевченка, але про те, чим саме, ми поговоримо з ним персонально.

Андрій Шевченко, нападаючий і капітан збірної України:

      — Я вже забив досить м'ячів iз такої позиції, щоб вважати їх курйозними. Гол — це помилка воротаря, а моя заслуга в тому, що я вдарив саме так, щоб він помилився. Я думаю, ми трохи зарано відійшли назад за рахунку 1:0, але, вважаю, сьогодні в нашій грі було більше позитивного, ніж негативного. Результат матчу з чемпіонами Європи є доволі непоганим. Приємно, що збірна України показала гарну контргру, я бачу, як наша команда росте.

Олександр Шовковський, воротар збірної України:

      — Гол у мої ворота був не зовсім логічним, тому що команда добре побудувала гру в обороні й не дала створити моментів супернику для взяття воріт за винятком одного моменту. Якщо ж говорити про якусь логіку у футболі, то жодна з команд не заслуговувала на програш. За великим рахунком, результат на табло справедливий. Хоча ви ж бачили, як по закінченні гри раділи греки. Відповідно, можна зробити висновок, що ми, швидше, втратили, ніж знайшли. Я хотів би подякувати глядачам, які прийшли на стадіон підтримати нас. Було дуже приємно, і їхня підтримка нам допомогла. Хочу сказати, що ми на шляху становлення нової, гарної команди, і в нас ще все попереду.

Отто Рехагель, тренер збірної Греції:

      — Сьогодні був цікавий матч, усе могло закінчитися для нас гірше, ніж нічия, але ми продовжуємо залишатися в когорті претендентів на вихід із групи. Як і в Албанії, так і в Києві ми пропустили зовсім не обов'язкові м'ячі і, як наслідок, змушені були відігруватися. Рахунок 0:1 нас шокував, і моїй команді знадобився час, аби знову зібратися й продовжити матч. Ми все поставили на карту і в підсумку добилися прийнятного результату.

 

ГРУПА 2

      В інших матчах нашої групи турки без проблем розібралися з казахстанцями, а данці за допомогою гравців італійської серії А лише в другому таймі зламали опір албанців.

Туреччина — Казахстан — 4:0

      Голи: Караденіз, 17; Ніхат, 50; Текке, 90, 90+3

Албанія — Данія — 0:2

      Голи: Йоргенсен, 52; Томассон, 71

Турнірне становище:

            І     В     Н     П     М     О

1. Туреччина      3     1     2     0     5-1   5

2. Україна  3     1     2     0     4-3   5

3-4. Данія  2     1     1     0     3-1   4

3-4. Грузія 2     1     1     0     3-1   4

5. Албанія  2     1     0     2     2-5   3

6. Греція   3     0     2     1     2-3   2

7. Казахстан      2     0     0     2     1-6   0

      Завтра грають: Україна — Грузія, Данія — Туреччина, Казахстан — Албанія.