«Термінатор» згадав усе

24.05.2016
Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. Про це повідомила на власній сторінці у Facebook прес-секретар Луценка Лариса Сарган. Ще й оприлюднила не лише фотодокази перебування Генпрокурора на нарах, а й світлину тієї самої алюмінієвої кружки, яку Луценко поставив на своєму робочому столі як «нагадування про необхідність змінити каральну систему». Тим самим «політичний термінатор» (саме так любив називати себе Юрій Віталійович під час двох каденцій на посаді міністра внутрішніх справ) ніби «згадав усе» (назва ще одного бойовика зі Шварценеггером у головній ролі). Адже саме за ґратами він свого часу багато чого переосмислив. Тож тепер, беручи до рук тюремну кружку, каже, що «свавiлля неможливе».

Від камери до помпезного кабінету

«Лук’янівське СІЗО. Та сама 158-ма камера, ті самі нари, той самий коридор, те саме заґратоване вікно. Колишній політв’язень, а тепер — новий Генеральний прокурор Юрій Луценко... Від себе додам — моторошно, заклад не для відвідин... І так — добровільно на нари ще ніхто не повертався, навіть так», — написала пані Сарган.

Нагадаємо, що в лютому 2012 року екс-глава МВС Юрій Луценко був засуджений до чотирьох років позбавлення волі з конфіскацією майна. У період проведення слідства і суду, ще до етапування до Менської колонії, він більше року провів у «діда Лук’яна» (у столичному СІЗО №13).

Два роки тому Печерський райсуд столиці визнав Луценка політичним в’язнем, скасувавши всі судові вироки щодо нього. Після цього він учергове став народним депутатом, а 12 травня цього року Луценка блискавично було призначено новим Генпрокурором України. Адже на ухвалення закону, що дозволив Юрію Віталійовичу стати Генпрокурором, підписання закону Головою Верховної Ради, Президентом та підготовкою до друку в спецвипуску «Голосу України» пішло лише 2 години 45 хвилин.

Перебуваючи у камері №158 знову, пан Луценко заявив, що готовий задовольнити очікування суспільства щодо покарання скандально відомих можновладців. Водночас додає, що «не менша активність потрібна для того, щоб прокуратура захищала середній клас і простих людей від колосального пресу каральної системи».

«Так у мене складається життя: то міліціонер, то «зек», то прокурор...» — каже пан Луценко. І додає, що кабінет Генпрокурора «давить на нього помпезністю», але перебратися до іншого — забагато коштує. Лише лінію урядового зв’язку доведеться переводити три місяці. Серед іншого, Генпрокурор також відмовився від особистої охорони.

Сто днів для прокурорів

Одразу після призначення Юрій Луценко казав, що не планує затримуватися в кріслі Генпрокурора довше ніж півтора року. Тим більше що, за його словами, у ГПУ немає стільки часу, як у Леонардо да Вінчі на «Мону Лізу».

«Мону Лізу» Леонардо да Вінчі малював 12 років, тiльки очі. У нас немає навіть 12 місяців на те, щоб дати суспільству результат. Ми не такі багаті на час, щоб знову дозволити собі тільки слова», — каже новопризначений очільник Різницької.

Речник Генпрокурора Лариса Сарган додає, що прокурори ГПУ, діяльність яких викликала питання у громадськості, поки що не будуть звільнені, а отримають 100 днів на те, щоб продемонструвати результат.

«Я міг би отримати купу лайків, якби звільнив зараз усіх, до кого досить зауважень. Але це не буде професійний крок. Тому що заміна керівника слідства — це 2-3 місяці втраченого часу, поки нова людина увійде в курс тисяч томів кримінальних проваджень. А суспільство справедливо вимагає дати результат ще на позавчора, — так обґрунтовує наданий підлеглим шанс Юрій Луценко. — Тому я прийняв рішення залишити слідчий блок незмінним. Вони отримають 100 днів, щоб довести до суду все, що може бути доведено в цей термін. І оцінювати ефективність, і давати оцінки слідчим підрозділам я буду через 100 днів. За цей час сподіваюся підготувати і нові прізвища».

Проте минулого тижня керманич ГПУ не відмовився від певної «реорганізації» (структурних змін) відомства на Різницькій. Після наради з адвокатами родичів героїв «Небесної сотні» Генпрокурор Луценко повідомив про ліквідацію управління, працівники якого «допитували слідчих та оперів, що ведуть справи Майдану». Також він додав, що Управління спецрозслідувань під керівництвом Сергія Горбатюка буде виведено з-під компетенції заступника Генпрокурора Юрія Столярчука «через взаємне протистояння». Тож тепер Горбатюк «звітуватиме напряму Генпрокурору», йому буде передано додаткові функції процесуального керівництва.

Погана і гарна новини

«Справи економічних злочинів владного ОЗУ часів Януковича передаю у керівництво заступника військового прокурора, генерал-лейтенанта Володимира Жербицького», — додає Генпрокурор.

Юрія Луценка обурює той факт, що за два роки слідчі ГПУ не спромоглися підготувати жодного кримінального провадження проти високопосадовців чи народних депутатів, а також проти екс-чиновників режиму Януковича, яке можна було б передати до суду вже зараз.

«Є погана новина: жодної справи, яку я можу з чистим серцем зараз підписати і відправити на зняття недоторканності у Верховну Раду або до колишніх високопосадовців — у суд — немає. Готових справ — немає. З іншого боку — гарна новина: матеріалів багато», — зазначив Луценко в інтерв’ю телеканалу ICTV.

При цьому Генпрокурор повідомив, що досі «клієнтом» ГПУ є нинішній спікер ВР Андрій Парубій, проти якого було відкрито провадження за фактом сутичок у залі Верховної Ради під час голосування за так звані «Харківські угоди» (2010 рік) через те, що він кинув димову шашку у сесійному залі. Юрій Луценко переконаний, що «справи проти усіх жертв політичних і бізнес-мотивованих репресій треба закрити».

ДО РЕЧІ

Сьогодні під стінами будівлі Генпрокуратури громада Приірпіння проводитиме акцію протесту з вимогою до новопризначеного Генпрокурора Юрія Луценка — негайно притягнути до кримінальної відповідальності посадових осіб прокуратури Ірпеня, які роками демонструють «злочинну бездіяльність і забезпечують кримінальний дах злочинно-корумпованому середовищу регіону». Участь в акції візьме і низка нардепів від Блоку Петра Порошенка, окремі депутати Ірпінської міськради тощо.

Як повідомив «УМ» громадський активіст Віктор Бархоленко, місцева прокуратура і міліція «цинічно покривають узурпаторський будівельний бізнес мерів Ірпеня і Бучі — панів Карплюка і Федорука, знищення лісового фонду та свавiлля їхніх «тітушок». Інші громадські активісти — Лаврентій Кухалейшвілі та Євген Мельничук — додають у соцмережах, що молодики спортивної зовнішності неодноразово жорстоко били громадських активістів Приірпіння, захищаючи незаконні будівельні майданчики від людей, яких обурює неконтрольована вирубка лісів регіону.

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>

  • А Вовк на лікарняному

    Вища кваліфікаційна комісія суддів (ВККС) позавчора відсторонила від посади строком на два місяці одіозного суддю Печерського райсуду Києва Сергія Вовка. На переконання адвоката Вовка – Юрія Сухова, рішення ВККС про відсторонення судді від роботи є безпідставним. >>