Перемогли і подякували

24.05.2016

Фінал Кубка країни, що не має статусу українського «класико», як правило, виходить прогнозованим та малоцікавим. Адже присутність у головному матчі турніру лише одного з пари вітчизняних грандів — «Динамо» чи «Шахтаря» — по суті, гарантує дострокову «коронацію» майбутнього тріумфатора. Так, приміром, «біло-сині» виграли всі свої шість фіналів КУ, в яких їм протистояли не «гірники». Майже стовідсоткова статистика в аналогічного роду протистояннях і в «Шахтаря», котрий відсвяткував перемогу в шести з семи вирішальних поєдинкiв других за рангом змагань країни, де не було динамівського клубу.

Однак перед фіналом Кубка України-2016 відчуття визначеності результату наперед не було. За тиждень до нього «гірники» в останньому турі ЧУ програли своєму супернику по фіналу. Тож ніяк не можна було сказати, що в кубковому двобої з «Шахтарем» «Зоря» зіграє роль хлопчиків для биття. Хоча, якби донецький клуб не дозволив своїм дев’ятьом футболістам, які перебувають в оренді в «Зорі», грати на «Арені Львів», тоді фіналу, по своїй суті, а не за визначенням, точно не було б.

Але напередодні вирішального поєдинку суперникам удалося уникнути підводних каменів, пов’язаних iз кадровими питаннями. І перед фіналом у Юрія Вернидуба була повна обойма виконавців, у тому числі й тих, що мали переможний досвід матчу з «гірниками».

Хай там як, але вдруге поспіль програти в донбаському «дербі» «Шахтар» не міг.

Точніше, просто не мав права, адже фінал КУ-2016, як виявилося, для керманича донецького гранда Мірчи Луческу був останнім на посту, котрий він займав з 2004 року.

У донецькому клубі неабияк хвилювалися, що фінал зі статусом донбаського дербі у Львові виявиться нецікавим, відтак проводи румунського спеціаліста вийдуть «не статусними». Однак менеджерам донецького клубу та його футболістам удалося зробити все, щоб завершення багаторічної роботи Луческу в Україні мало достойний вигляд. Під час фіналу на трибунах «Арени Львів», де загалом зібралося більше 20 тисяч глядачів, було достатньо банерів зі словами вдячності наставнику. Постаралися й вихованці румунського наставника, аби завершальний акорд 12-річного перебування румуна біля керма «Шахтаря» ознаменувався виграшем десятого за ліком Кубка України.

Що стосується персональних тренерських здобутків Луческу в українському футболі, то разом iз «помаранчево-чорними» він виграв 22 трофеї. Під керівництвом Містера «Шахтар» вісім разів виграв національний чемпіонат, 6 разів перемагав у Кубку, 7 разів тріумфував у Суперкубку, а ще привів «гірників» до звитяги в Кубку УЄФА.

ТАБЛО

Кубок України. Фінал. «Шахтар» — «Зоря» — 2:0 (Гладкий, 42, 57).

 

ЄВРО-2016

Наступного дня після фіналу Кубка, яким ознаменувалося завершення клубного сезону в Україні, відбулися урочисті проводи збірної України на чемпіонат Європи-2016, який 10 червня стартує у Франції.

У Києві на Михайлівській площі проводжати «синьо-жовтих» на великий похід прийшов особисто Президент України Петро Порошенко. За його словами, вітчизняні футболісти отримали велику честь представляти нашу державу на масштабному турнірі й мають достойно пройти непросте випробування.

Перший етап підготовки колективу Михайла Фоменка до Євро розпочнеться в Туреччині. Після чого наші збірники переїдуть до Франції. Напередодні ж свого від’їзду за кордон «синьо-жовті» провели відкрите тренування в Кончi-Заспі, а Михайло Фоменко оголосив розширену заявку на ЧЄ.

Воротарі: Андрій П’ятов («Шахтар»), Денис Бойко («Бешикташ»), Микита Шевченко («Зоря»)

Захисники: Артем Федецький («Дніпро»), Євген Хачеріді ( «Динамо»), Олександр Кучер, Ярослав Ракицький, В’ячеслав Шевчук (усі — «Шахтар»), Микита Каменюка («Зоря»)

Півзахисники: Євген Коноплянка («Севілья», Іспанія), Олег Гусєв, Сергій Рибалка, Денис Гармаш, Сергій Сидорчук, Андрій Ярмоленко (всі — «Динамо»), Тарас Степаненко, Віктор Коваленко і Максим Малишев (усі — «Шахтар»), Іван Петряк, Олександр Караваєв (обидва — «Зоря»), Анатолій Тимощук («Кайрат», Казахстан), Євген Шахов, Руслан Ротань (обидва — «Дніпро»)

Нападники: Роман Зозуля («Дніпро»), Артем Кравець («Штутгарт», Німеччина), Пилип Будківський («Зоря»)

У резервному списку: Артем Гордієнко («Зоря»), Віталій Буяльський («Динамо»), Артем Путівцев («Термаліка», Польща), Іван Ордець («Шахтар»).