Летів і зник

20.05.2016
Летів і зник

Родичі пасажирів літака все ще сподіваються на диво.

Літак авіакомпанії «Іджипт Ейр» (EgyptAir), який прямував із Парижа до Каїра з 66 людьми на борту, вночі 19 травня після трьох з половиною годин польоту зник з екранів радарів. Про це авіакомпанія повідомила на своїй сторінці в мережі мікроблогів «Твіттер». Літак вирушив зі столиці Франції о 23:09 за місцевим часом (опівночі за Києвом) і перестав виходити на зв’язок безпосередньо перед входом до єгипетського повітряного простору. «Авіакомпанія «Іджипт Ейр» зв’язалася з відповідними органами, триває огляд (можливого місцезнаходження літака. — Ред.) рятувальними командами», — йдеться в оприлюдненому вчора вранці повідомленні авіакомпанії.

Не сів у жодному порту

Міністерство оборони Єгипту спростувало раніше поширену ним інформацію про те, що пілот літака подавав сигнал тривоги, зазначив речник відомства. Водночас управління цивільної авіації Греції повідомило, що після залишення повітряного простору країни жодних сигналів від пілотів літака не надходило. Машина зникла з радарів через дві хвилини після виходу з грецького повітряного простору. «Коли літак пролітав поблизу острова Кеа (неподалік Афін), пілоти зв’язувалися з нами, але не повідомляли про проблеми», — уточнив представник відомства каналу Skai. Після цього лайнер прямував далі до території Єгипту, однак пілоти, які зазвичай, залишаючи грецький повітряний простір, зв’язуються з відомством, цього разу на зв’язок не вийшли.

У Парижі створено кризовий штаб. Про це заявив міністр закордонних справ Франції Жан-Марк Еро. Мобілізують усі сили зовнішньополітичного відомства та посольства Франції в Каїрі для збору інформації про зниклий літак, повідомив міністр. Представники влади у Єгипті підтвердили версію про те, що літак впав у Середземне море, оскільки він не сів у жодному з аеропортів. Востаннє борт зафіксували над Середземним морем, за 280 кілометрів від берегів Єгипту. За даними авіакомпанії EgyptAir, літак зник iз радарів, коли вже пролетів 10 кілометрів у повітряному просторі Єгипту. У той момент літак перебував на висоті понад 37000 футів, тобто понад 11 кілометрів.

Уточнено дані про людей, які перебували на борту літака. Це 56 пасажирів (53 дорослі, одна дитина та двоє немовлят) та 10 членів екіпажу. На борту «Аеробуса A320» перебувало найбільше єгиптян (30 осіб) та французів (15), а також двоє громадян Іраку, по одному громадянину Британії, Бельгії, Кувейту, Канади, Алжиру, Португалії, Чаду, Судану та підданий Саудівської Аравії. Авіакомпанія EgyptAir повідомляє, що пілот літака «Аеробус A320» є досвідченим і має 6275 годин польотів. З них понад 2100 годин він керував саме літаками «Аеробус A320». Другий пілот до вчорашнього інциденту налітав 2766 годин.

Ще один удар по туризму

«Аеробус», який упав у море, раніше вже мав технічні проблеми. Телеканал SkyNews Arabia повідомляє з посиланням на міністерство у справах цивільної авіації, що 2013 року цей літак вилетів iз Каїра до Стамбула, але був змушений повернутися з огляду на перегрів одного з двигунів. Термінова посадка тоді відбулася успішно.

Прем’єр-міністр Франції Мануель Вальс в ефірі радіо RTL заявив, що «на даному етапі щодо причини зникнення літака не може бути виключено жодної версії». Президент Олланд скликав термінове кризове засідання урядовців у зв’язку зі зникненням літака, на борту якого перебували французи. Перед цим Олланд провів розмову з єгипетським президентом Абделем Фаттахом ас-Сісі і запевнив щодо тісної співпраці для з’ясування усіх обставин інциденту з лайнером. Єгипет і Греція спільно розшукують зниклий над акваторією Середземного моря літак. До можливого місця падіння літака вирушили військові літаки та кораблі, повідомляє генштаб збройних сил Єгипту. EgyptAir розміщує членів родин пасажирів неподалік аеропорту Каїра і надає лікарів, перекладачів та всі необхідні послуги, інформує авіакомпанія.

Це не перший у нинішньому році інцидент із літаком цієї авіакомпанії. У березні лайнер, що виконував внутрішній рейс із Олександрії до Каїра, був змушений приземлитися на Кіпрі, оскільки викрадач iз дивною поведінкою зажадав побачити свою колишню дружину, що живе на острові. Цей чоловік здався після шестигодинних переговорів, інцидент закінчився мирно. Нагадаємо, наприкінці жовтня 2015 року літак російської авіакомпанії «Когалимавіа», що прямував iз Шарм-ель-Шейха до Санкт-Петербурга, розбився на півночі Синайського півострова. Загинули 224 пасажири та члени екіпажу, пасажирами рейсу були громадяни Росії, України й Білорусі. У січні цього року Слідчий комітет РФ кваліфікував вибух, що стався на борту, як теракт. Теракти в самому Єгипті та згадані інциденти з літаками завдали непоправного удару туристичній індустрії країни пірамід.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>