Комісійні пристрасті

19.05.2016

У попередньому номері «УМ» повідомляла про напругу у Верховній Раді, створену Радикальною партією: Олег Ляшко та його колеги по фракції заблокували парламентську трибуну, вимагаючи створення слідчої комісії, котра б опікувалася офшорним скандалом, де замішані українські високопосадовці. «На жаль, чергова нарада в кабінеті Голови Верховної Ради нічим не завершилася. Ми не змогли домовитися з Блоком Петра Порошенка щодо підтримки спільної постанови про створення тимчасової слідчої комісії. Оскільки домовленості досягнуто не було, ми продовжимо блокувати трибуну, вимагаючи створення комісії щодо офшорів та корупції вищих посадових осіб, а також щодо ціни на газ», — заявив Ляшко.

Нардеп від БПП Мустафа Найєм також зазначив, що з подібної комісії Блок Порошенка намагатиметься створити чергову трибуну. Не зійшлися фракції й у баченні того, хто має подібну комісію очолювати: Ляшко наполягає на власній кандидатурі, тоді як БПП виступає проти цього. А ще Блок Порошенка явно намагатиметься затягнути роботу парламентських «слідчих» — як зазначає ще один представник цієї фракції Олексій Гончаренко, для того, щоб розібратися у справі про політичну корупцію, комісії знадобиться не менше 3-4 місяців.

Натомість Президент Порошенко «дозрів» до іншого кроку — до «перезавантаження» складу ЦВК. Новий (чи оновлений) перелік цевекістів наразі невідомий, проте є інформація, що фракція «Батьківщина» обстоюватимете кандидатуру Жанни Усенко-Чорної: її пропонують зберегти у складі ЦВК. «Народний фронт» тим часом ратує за збереження у Центрвиборчкомі теперішнього заступника голови ЦВК Андрія Магери, а Опоблок виступає за пролонгацію повноважень керівника цієї установи Михайла Охендовського. Фракція ж «Самопомочі» хоче бачити у складі ЦВК Євгена Радченка — одного із засновників Комітету виборців. Нагадаємо, що у 12 із 15 членів Центрвиборчкому термін повноважень добіг кінця іще в середині 2014 року.