Лимонадна прохолода і насолода

18.05.2016
Лимонадна прохолода і насолода

Домашні напої — без консервантів і фарбників.

Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу!

Почнемо з класичного лимонаду. Потрібно 6 лимонів, 1,5 літра окропу і склянка цукру. Лимони ретельно помити й облити окропом. Цедру лимонів натерти на дрібній тертці, щоб біла шкірка залишилася на лимоні. Білу шкірку зрізати. Лимони і цедру скласти в каструлю, в якій готуватимете лимонад. З лимонів ретельно вичавити весь сік. Додати цукор і 1,5 літра окропу. Всі інгредієнти ретельно перемішати, накрити кришкою і залишити в холодильнику на ніч. Зранку суміш процідити. Якщо лимонад вийшов кислуватим, можна додати ще цукру до смаку. Розлити лимонад у пляшки і зберігати в холодильнику.

А хто захоче спробувати приготувати лимонно-апельсиновий лимонад, запасіться 3 лимонами, 2 апельсинами, 800 г окропу, склянкою цукру і газованою мінеральною водою. З апельсинів і лимонів акуратно зріжте цедру і покладіть у посудину. З фруктів вичавіть сік, додайте його до цедри, засипте цукром і залийте 700 мл окропу. Всі складові перемішайте, накрийте і залиште на ніч у холодильнику. Вранці знову перемішайте і процідіть. Перед подачею слід розбавити лимонад мінеральною газованою водою у співвідношенні 1 до 3.

У спеку смакуватиме медовий лимонад, також скуштуйте! Необхідні продукти: 2 склянки води, 4 столові ложки меду, 4 гілочки свіжої м’яти, склянка лимонного соку і цукор — до смаку. Мед розчинити у трішки охолодженому окропі, додати м’яту. Коли рідина охолоне, вийняти м’яту, влити лимонний сік, додати цукор, ретельно розмішати і поставити в холодильник. Коли лимонад охолоне, розлити і додати в кожен келих кубик льоду. Смакуйте з користю!

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>

  • Небесний хліб

    Незабаром Великдень, а це значить, що скоро в повітрі, на вулиці, в оселях — у містах і селах — витатиме солодкий, духмяний, запашний дух найголовнішої випічки року — паски. Напевне, не знайдеться людини, яку б не зворушував цей дух аж до найтонших струн душі: хто згадуватиме дитинство і запах бабусиних чи маминих пасочок, хто роздумуватиме про вічне у святковому круговороті, а хто — уявлятиме свої сонячні хлібинки, які готується випікати… >>